Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dag-nacht ritme in spierstofwisseling ontdekt

Webredactie

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ hebben ontdekt dat de spierstofwisseling in de mens een dag-nacht ritme volgt. De onderzoekers bestudeerden de functie van de mitochondria – de energiecentrales van cellen – op verschillende momenten gedurende 24 uur. Dit kan van belang zijn voor mensen met type 2 diabetes. Een verstoord dag-nacht ritme zou invloed kunnen hebben op diabetes.

De onderzoekers lieten eerder zien dat bij patiënten met type 2 diabetes mellitus de mitochondria minder goed functioneren. Deze nieuwe ontdekking is een eerste stap in het onderzoek naar de reden waarom mensen met een chronisch verstoord dag-nacht ritme veel vaker overgewicht en diabetes mellitus type 2 ontwikkelen. Vervolgonderzoek richt zich op de vraag of het dag-nacht ritme in de spier inderdaad verstoord kan worden en of er in de spieren van mensen met overgewicht of type 2 diabetes mellitus een verstoord dag-nacht ritme bestaat.

De laatste jaren werd duidelijk dat een verstoord dag-nacht ritme gepaard gaat met een verhoogd risico op o.a. overgewicht, type 2 diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Het mechanisme achter dit verhoogde risico is nog niet geheel opgehelderd. In dit onderzoek is getest of de stofwisseling in onze spieren, waar de meeste koolhydraat verbranding plaats vindt, een dag-nacht ritme vertoont. Het onderzoek toont aan dat de mitochondria  laat in de avond het best werken en in de middag het minst. Niet alleen blijkt de spierstofwisseling om 11 uur ’s avonds het hoogste te zijn, ook het energiegebruik in rust piekt op dat moment.

 

Bron: Maastricht UMC+.