Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De gevaren van antibiotica resistentie

ropanail
Antibiotica is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze huidige medische wereld en dagelijks leven. Het speelt een enorm belangrijke rol in het bestrijden van ziektes wanneer de weerstand van patiënten ontoereikend is om dit zelf te kunnen. Maar door het vele en vaak ook onzorgvuldige gebruik van antibiotica, ontwikkelen steeds meer bacteriesoorten tegenwoordig weerstand en worden hierdoor resistent tegen antibiotica. Dit vormt een enorm probleem voor de algemene gezondheid, want ziektes die nu gemakkelijk en prima te behandelen zijn, kunnen opeens onbehandelbaar worden in de nabije toekomst.

De mogelijke problemen in de toekomst

De ontwikkelende resistentie van bacteriën tegen antibiotica vormt een risico voor iedereen een groot probleem, zeker voor de mensen die al een verminderde weerstand hebben en al tot een risicogroep behoren. Ziekenhuizen, oudere woningen en revalidatiecentrums zijn voorbeelden van locaties waar dit probleem zeer ernstige gevolgen kan hebben in de toekomst.

Het is daarom belangrijk dat het antibiotica gebruik wereldwijd zo veel mogelijk wordt verminderd en een kuur alleen voorgeschreven wordt als het echt noodzakelijk is. Ook moeten mensen zelf goed opletten altijd hun antibiotica kuur af te maken om zo álle bacteriën te doden, en niet vroegtijdig stoppen omdat (de ergste) klachten zijn verdwenen. Hiermee kunnen we ons best doen de resistentie zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer vraag naar alternatieve

Doordat men zich tegenwoordig steeds meer bewust is geworden van dit ontwikkelend probleem, zoekt men steeds vaker alternatieve om het gebruik van antibiotica zelf te verminderen. Veeboeren kunnen dit doen door bijvoorbeeld extra supplementen toe te voegen aan het diervoeder om de algemene gezondheid van hun dieren een boost te geven, in de hoop zo ziektes te voorkomen, waardoor ze hopelijk minder vaak medicatie te hoeven gebruiken.

Deze toenemende zorg kan ook een achterliggende reden zijn van de toename van vraag naar alternatieve natuurlijke producten in Nederland in de afgelopen jaren. Voor particulieren zijn er hierdoor steeds meer natuurlijke alternatieven op de markt voor gezondheidsartikelen. Hoewel deze producten niet antibiotica kunnen vervangen, kunnen ze bijvoorbeeld wel preventief gebruikt worden om de gezondheid op peil te houden.

https://www.ropanail.com/