Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eczeembehandeling kan astma verlichten

Webredactie

Kinderen met atopische dermatitis, een specifieke vorm van eczeem, hebben een grotere kans om later ook astma te ontwikkelen. Uit onderzoek van VIB-UGent Center for Inflammation Research blijkt dat het combineren van twee ontstekingsremmers niet alleen eczeem tegengaat, maar ook de ernst van de astma vermindert, in ieder geval bij muizen.

Voor het onderzoek maakten ze gebruik van huisstofmijt: blootstelling aan deze mijt kan bij allergische personen ontstekingen van zowel de huid als de longen veroorzaken. Uit de eerste tests bleek dat, zoals verwacht, het door huisstofmijt veroorzaakte eczeem leidt tot een allergische reactie in de longen.

Om te onderzoeken of het verlichten van eczeem de ontwikkeling van astma kan verhinderen combineerde het onderzoeksteam twee ontstekingsremmers in één behandeling voor de muizen. De therapie verlichtte de ernst van het eczeem en slaagde er tegelijk in om de allergische reactie in de longen te temperen. Hoewel de behandeling onvoldoende bleek om de ontwikkeling van astma volledig tegen te gaan is toch een belangrijke stap gezet om de atopische mars (gecombineerd optreden van allergische verschijnselen) te reduceren.

De volgende stap voor de onderzoekers is de sprong van muis naar mens te maken. Tegelijk blijven ze verder speuren naar de precieze werking van de atopische mars.

Bron: Ugent.