Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op drie inwoners Zuid-Limburg heeft (pre)diabetes

Webredactie

Een op de drie inwoners van Zuid-Limburg heeft diabetes type 2 of zit in een voorstadium van diabetes. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de zogenoemde De Maastricht Studie, die gepubliceerd zijn in het Voeding Magazine.

De Maastricht Studie, een meerjarig bevolkingsonderzoek onder Zuid-Limburgers dat is gestart in 2010, geeft tot nu toe dezelfde resultaten als een onderzoek van het Erasmus MC uit 2015. Hieruit bleek al dat één op de drie Nederlanders vroeg of laat ouderdomsdiabetes krijgt en ongeveer de helft van alle Nederlanders in de voorfase van de ziekte komt.

Hoeveel Nederlanders precies prediabetes hebben, is onduidelijk. Onderzoek naar prediabetes is lastig en wordt niet standaard bij de huisarts gedaan. Dat gebeurt wel bij De Maastricht Studie, waar de 10.000 deelnemers aan diverse tests worden onderworpen om meer inzicht te krijgen in chronische aandoeningen. De huidige resultaten zijn een tussenstand, gebaseerd op de resultaten van 3.450 deelnemers.

Onderzoeker Pieter Dagnelie (Maastricht UMC) sluit niet uit dat de Zuid-Limburgse cijfers ook gelden voor de rest van Nederland, al is de gezondheidsstandaard in Zuid-Limburg wel “iets minder hoog” dan in de rest van het land, wat het risico op diabetes vergroot. “Maar de rest van Nederland gaat Zuid-Limburg achterna”, stelt Dagnelie: “In Hoorn zijn collega’s van de VU al decennia bezig met een groot onderzoek naar diabetes en van hen hoor ik soortgelijke uitkomsten, net als de collega’s van het Erasmus MC.”

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, laat weten dat de cijfers uit De Maastricht Studie onderbouwen wat het fonds al langer vermoedt. “Dit is een enorme bevestiging dat het de verkeerde kant opgaat. En hard ook”, aldus Dessing. “Het zijn alarmerende cijfers. We weten dat er een groep is met prediabetes, maar omdat er geen database was, gingen we altijd uit van een groep van 200.000 mensen. Als deze cijfers landelijk representatief zijn, ligt dat aantal dus veel hoger.”

 

Bron: De Maastricht Studie