Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mensen met risico op diabetes

Kees Bals
Het aantal mensen dat het risico loopt diabetes te krijgen is fors gestegen. In 2018 hadden 1,1 miljoen Nederlanders ‘prediabetes’. Nu zijn dat er 1,4 miljoen.
De blauwe cirkel is het internationale symbool voor diabetes mellitus

Het Diabetesfonds maakte deze cijfers maandag 13 mei bekend. Ze komen uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht. Het betekent dat ook het aantal diabetespatiënten zal stijgen. “Zeker wel 200.000 mensen in de komende acht jaar”, zegt de directeur van het Diabetes Fonds Diena Halbertsma. Ook prediabetes doet al schade aan het lichaam. “We zitten in een diabetes-crisis. Het aantal mensen met een hoog diabetesrisico is alarmerend”, zegt Halbertsma.

Diabetes Risicotest

Het Diabetes Fonds gebruikt de cijfers om mensen te wijzen op de gevaren van diabetes type 2. Mensen kunnen op de site van het fonds zelf testen of ze risico lopen op diabetes. En wat ze kunnen doen om dat risico te verkleinen. Wie de Diabetes Risicotest doet, krijgt een persoonlijk advies. Bijvoorbeeld over leefstijl of een bezoek aan de huisarts.

Minder suiker, zout en vet

Het fonds wil ook dat de overheid meer doet. Zo moet de btw op groente en fruit lager worden. Dat maakt het makkelijker om gezonder te eten. Verder moet de voedingsindustrie minder suiker, zout en vet in producten doen.