Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eenvoudige ingreep kan wonden en amputatie diabetesvoet voorkomen

Webredactie

Een eenvoudige ingreep bij een beknelde zenuw bij diabetespatiënten. Dat kan volgens Henk Coert, afdelingshoofd Plastische Chirurgie UMC, ulcera aan tenen of amputaties van voeten en en onderbenen voorkomen. Hij deed deze uitspraak tijdens  zijn oratie ter ere van zijn hoogleraarschap plastische chirurgie aan de Universiteit Utrecht.

Samen met de Amerikaanse plastisch chirurg Lee Dellon van het Johns Hopkins Hospital in Baltimore kwam Coert op het spoor van deze ingreep. Volgens de hoogleraar heeft bijna de helft van alle diabetespatiënten last van beknelde zenuwen (neuropathie). De oorzaak van de beknelling is tot op heden onduidelijk. De beknelling zorgt vaak voor zweren, wonden en infecties aan de voet, wat vervolgens kan leiden tot een amputatie van tenen, voet of onderbeen. Door de ingreep krijgt de patiënt het gevoel in zijn of haar voet weer terug.

Court wil komende zomer beginnen met grootschalig onderzoek naar het gevoel in de voet van diabetici nadat een beknelde zenuw is losgemaakt. Hij verwacht subsidie te krijgen van de overheid om de resultaten van deze ingrepen te monitoren.