Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enthousiast over de Omnicut

Webredactie

In de praktijk ontwikkelt iedere pedicure haar eigen voorkeur voor welk instrument zij gebruikt. Soms is het ook een kwestie van wennen aan het gebruik. Dat geldt zeker voor de Omnicut. Medisch pedicure Marlies van Donschot is een enthousiast en frequent gebruiker van de Omnicut. Reden voor een mini-interview.

Wat is een Omnicut?
“De Omnicut bestaat uit een los handstuk, voorzien van een slijpkop met daarin twee mesjes, dat je aansluit op een deelbaar, dental handstuk. Het is bedoeld voor het machinaal verwijderen van vooral dikkere eeltlagen. Het apparaat werkt zonder sprayfunctie. Deze wordt vanzelf uitgeschakeld als je ‘m toch aan laat staan.”

Welke voordelen biedt de Omnicut jou boven handmatig snijden?
“Het apparaat belast mijn pols niet, in tegenstelling tot het mes. Ik kan er veel sneller eelt mee verwijderen. Mijn cliënten vinden het prettig. Sommige mensen vinden de mesjes maar eng. Voor de Omnicut zijn ze meestal niet bang.”

Hoe ga je te werk?
“Ik laat de Omnicut zachtjes langs het eelt glijden, zonder te drukken. Dat is belangrijk, want juist door drukken bestaat het risico op het maken van wondjes. Daarbij trek ik de huid goed strak. De specifieke situatie bepaalt in welke volgorde ik werk. Soms snijd ik eerst handmatig eelt en soms begin ik met de Omnicut. Sowieso moet er na gebruik van de Omnicut vaak nog wel wat handmatig gesneden worden. Denk aan eelt op een meer geplooide huid.”

Op welke locaties gebruik je het?
“Het handstuk is vooral geschikt voor de verwijderen van dikker eelt op de hielen en onder de voorvoet. Bij kloven beweeg ik de slijpkop in de lengterichting over de kloofranden. Voor het slijpen van eelt op de tenen is de Omnicut ongeschikt.”

Kun je de Omnicut in principe bij alle cliënten inzetten?
“Nee. Bij risicovoeten weeg ik zorgvuldig af of het wel raadzaam is om de Omnicut te gebruiken. Daarnaast wil ik bij de voeten van nieuwe cliënten eerst weten hoe de huid op een behandeling reageert. Zeker bij een droge, schrale huid bestaat het risico dat de mesjes van het apparaat in het eelt hakken en daar een wondje veroorzaken. Meestal probeer ik ‘m uit op eeltlocaties op de hiel, dat is het meest veilig.”

Heeft het apparaat ook nadelen?
“Dat valt mee. Het reinigen en desinfecteren van de mesjes kost wat tijd. Maar daar krijg je snel handigheid in. Grover en droger eelt vliegt soms wat in de rondte tijdens het slijpen.”

Heb je tot slot tips voor je collega’s?
“Ik raad beginnende pedicures aan om eerst voldoende ervaring met handmatig snijden op te bouwen vóór ze met de Omnicut aan de slag gaan. Volg sowieso altijd een workshop om veilig met dit handstuk te kunnen werken. Begin met het verwijderen van eelt op de hielen. Pak er pas later wat lastigere locaties mee aan. Onderhoud het handstuk goed, dan heb je er lang plezier van.”

Tekst en foto: Ellen van Kruining