Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra artikel: Kniedistractie helpt kraakbeen bij artrose te verdikken

Webredactie

Diverse universitair medische centra in Nederland leveren een bijdrage aan onderzoek naar behandeling van artrose. Bij artrose wordt het kraakbeen in gewrichten dunner, zachter en het vervormt. Er ontstaan zichtbare en voelbare knobbels aan de rand van de gewrichten. Deze pijnlijke aandoening komt vooral voor in de knie en de heup maar soms ook in de voet, de enkel of grote teen (zie ook Podopost nr. 3 april, 2016).

Kniedistractie

Vroeger was een knieprothese de enige optie voor mensen met knieartrose bij wie de pijn te erg werd. Sinds acht jaar is daar een alternatief voor gekomen: de kniedistractor. Dit zijn 2 stangen, die in de lengterichting van het been worden vastgeschroefd: één aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde, van het boven- en onderbeen. Gedurende zes weken wordt de knie opgerekt, in totaal 5 millimeter, wat de aanmaak van nieuw kraakbeen bevordert. De Sint Maartenskliniek heeft onlangs twee onderzoeken afgerond, waarin kniedistractie is vergeleken met een knieprothese en met een tibiakop osteotomie. Bij dat laatste wordt de kop van het scheenbeen (tibia) bijna helemaal doorgezaagd (osteotomie), en een wigje (kunstbot) geplaatst tussen de twee botdelen, waarna het doorgezaagde bot weer wordt vastgezet met behulp van een plaat en schroeven. Hieruit blijkt dat bij zowel distractie als bij osteotomie de dikte van het kraakbeen toeneemt, pijnklachten afnemen en de functie van de knie verbetert. Het UMC Utrecht doet ook onderzoek naar het effect van kniedistractie. Die resultaten worden binnenkort verwacht.

Stamcellen

In de zomer van 2015 is een groot onderzoek gestart naar het gebruik van stamcellen bij knieartrose. Tien Europese ziekenhuizen, waaronder het Nijmeegse Radboudumc, doen hieraan mee. De komende jaren krijgen in totaal 150 patiënten stamcellen geïnjecteerd, gekweekt uit hun eigen lichaamsvet. De verwachting is dat de stamcellen ontstekingen als gevolg van de artrose afremmen en nieuwe, gezonde kraakbeencellen aanmaken. In eerder onderzoek bij een kleine groep patiënten is de veiligheid van stamcelinjecties onderzocht. De studie loopt tot begin 2019. http://adipoa2.eu/

Artrose of osteoporose?

De termen osteoporose (botontkalking) en artrose worden vaak met elkaar verward. Beide aandoeningen komen vooral voor bij oudere vrouwen maar gaan meestal niet samen. Bij artrose neemt de botdichtheid juist toe en bij osteoporose wordt het bot juist brozer en minder sterk. Meestal wordt osteoporose pas gediagnosticeerd na een breuk, terwijl artrose aan het licht komt door pijnklachten. Ook bij osteoporose bestaat de misvatting dat het er bij hoort als je ouder wordt. Niets is minder waar: het is een ziekte en hoort niet bij een normaal verouderingsproces. Daarnaast is osteoporose ook niet te genezen. Wel kun je door goede voeding, bewegen en medicatie verdere achteruitgang van de botsterkte afremmen.