Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen vervangende protheses meer

Webredactie

In de Amerikaanse staat New York hebben patiënten met een prothese flinke pech. Onder de Affordable Care Act Insurance vergoedt de verzekeraar namelijk nog maar één prothese per ledemaat per leven. Deze nieuwe regel houdt in dat wanneer een prothese stuk gaat of door slijtage niet meer goed zit, deze niet gerepareerd of vervangen wordt. Alleen voor kinderen geldt een uitzondering.

Dan Bastian, een instrumentenmaker, vertelt aan de Amerikaanse nieuwszender CBS dat geen enkele prothese levenslang meegaat. “Het lichaam verandert en technologie verbetert, maar dat maakt de staatsverzekeraars, blijkbaar niets uit.” Veel mensen met een prothese vrezen nu het ergste. Sommigen kunnen zonder protheses nauwelijks functioneren.
De verzekeraars geven aan dat de staat de vergoedingen bepaalt en alleen de staat daar verandering in kan aanbrengen. Een prothese kost in de staat New York tussen de 5000 en 10.000 dollar. Advocaten hebben al aangegeven dat dit ingaat tegen de burgerrechten en voeren gezamenlijk met prothesegebruikers acties.