Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moet een toegevoegd teengewricht aan passieve prothesevoet scharnieren of niet?

Maureen Limpens
Teengewrichten spelen een belangrijke functionele rol bij valide lopen. Voor prothesegebruikers blijft het effect van het toevoegen van een teengewricht aan een passieve prothesevoet echter grotendeels onbekend.

Recent is een klein aantal prothesen met teengewrichten op de markt gekomen, de meeste met een vergrendeld teengewricht en een enkele scharnierend. Amerikaans onderzoekers hebben nu onderzocht wat de effecten zijn van het bewegende en vergrendelde teengewricht op onder meer de kinematica, kinetica, snelheid van zuurstofgebruik en gebruikersvoorkeur. Dit deden ze bij negen mensen die eenzijdig een onderbeenamputatie hadden ondergaan.

De toevoeging van een teengewricht aan een passieve voetprothese verminderde het afzetwerk bij alle deelnemers, maar bleek weinig effect te hebben op de gewrichtskinematica, kinetica of snelheid van zuurstofverbruik.

Een onverwachte en intrigerende observatie was echter dat alle deelnemers die de prothese op hun dominante ledemaat droegen, de voorkeur gaven aan het flexibele teengewricht. Personen die de prothese aan hun niet-dominante ben droegen, verkozen een vergrendeld teengewricht boven het scharnierende. Hoewel dit misschien toevallig is, kunnen dergelijke bevindingen wijzen op een mogelijk verband tussen gebruikersvoorkeur en dominantie van ledematen, wat een interessante weg biedt voor toekomstig onderzoek.

Bron: Scientific Reports 11, artikel 1924 (2021).