Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hardloopschoenen met extra demping kunnen blessures opleveren

Webredactie

Hardloopschoenen met extra demping (ook wel ‘maximalist running shoes’ genoemd), kunnen blessures opleveren tijdens het hardlopen. Lopers ondervinden een hogere impact tijdens het neerkomen van de voet, die in kortere tijd verwerkt moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Oregon State University.

Voor het onderzoek werden 15 hardloopsters gevolgd. Eerst renden ze 5 kilometer op ‘neutrale’ hardloopschoenen, daarna 5 kilometer op de extra gedempte schoenen. Uit de metingen bleek dat de kracht bij het neerkomen van de voet met de gedempte schoen groter was dan met de normale schoen. Ook verwerkte het lichaam de kracht in kortere tijd. Beide factoren worden geassocieerd met een groter kans op klachten zoals plantair fasciitis en tibiaal stress fracturen.

De onderzoekers vermoeden dat dat te maken heeft met het spannen van de spieren in de knie. Eerdere onderzoeken wezen al uit dat we bij het lopen op schoenen met demping geneigd zijn de spieren in de knie aan te trekken, ‘stijver’ te maken. Daardoor wordt de impact tijdens het lopen groter. Hardlopers die voor het eerst met ‘maximalist’ schoenen gaan rennen, moeten dan ook rustig beginnen en hun loopstijl aanpassen aan hun schoenen, adviseren de onderzoekers.

Bron: Orthopaedic Journal of Sports Medicine.