Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Renners met lange tenen rennen harder’

Webredactie

Het lijkt erop alsof hardlopers met lange tenen harder kunnen lopen dan hardlopers met korte tenen. Dat blijkt uit Japans onderzoek naar de middenvoetsbeentjes en teenkootjes van hardlopers.

 

Onderzoekers van de Faculty of Sport and Health Science van de Ritsumeikan University keken naar de voeten van 45 getrainde hardlopers en de voeten van 45 ongetrainde proefpersonen. Met een MRI werd de lengte van de middenvoetsbeentjes en de teenkootjes van de rechtervoet gemeten. De metingen werden gecompenseerd voor de totale grootte van de voet. Na die compensatie bleek dat de getrainde lopers langere tenen hadden dan de ongetrainde. Het verschil was niet groot: 1 procent voor de grote teen, 0,5 procent voor de tweede teen.

Bij een eerder onderzoek was al gebleken dat er ook verschil zit tussen de tenen van sprinters en langeafstandslopers. Langeafstandslopers hebben een langere grote teen, sprinters hebben een langere tweede teen. De onderzoekers concluderen dat langere tenen zorgen voor betere hardloopprestaties.

 

Bron: Runners World.