Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kind visetende moeder kleiner risico diabetes 1

Webredactie

Visvetzuren in de voeding van zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven verlagen het risico op diabetes 1 bij hun kinderen. Dat blijkt uit Fins onderzoek. De onderzoekers volgden vanaf de geboorte bijna 8.000 kinderen met een genetisch verhoogde kans op diabetes type 1.

 

Onderzoekers namen elk kwartaal bloed af bij de kinderen in een leeftijd van 3 tot 24 maanden. Daarna namen ze jaarlijks bloed af tot de kinderen 15 jaar waren. Via vragenlijsten werd vastgelegd of het kind borstvoeding of flesvoeding kreeg. 240 kinderen kregen diabetes type 1. De onderzoekers vergeleken vervolgens hun voedingsgegevens met 480 kinderen die géén diabetes ontwikkelden. Daaruit bleek dat een hoog gehalte in het bloed aan omega 3-vetzuren afkomstig uit vis samenhangt met een lager risico op diabetes type 1. Het gaat met name om eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Hoge niveaus van alfalinoleen zuur en omega 6-vetzuren waren gelinkt aan een hoger risico op diabetes type 1.

Dat omega-3 vetzuren de kans op diabetes verminderen was al bekend uit eerdere onderzoeken, maar daarbij ging het vooral om de directe inname van deze vetzuren.