Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Korter dragen steunkous na trombose kan miljoenen besparen

Webredactie

De helft van alle patiënten die een steunkous dragen om een trombosebeen te voorkomen, dragen die steunkous langer dan noodzakelijk is. In plaats van twee jaar is een half jaar voldoende. Dat vermindert de last voor de patiënt én bespaart meer dan 10 miljoen euro per jaar. Onderzoekers van de Maastricht UMC+ trekken die conclusie in een artikel in het tijdschrift The Lancet Haematology.

Post-trombotisch syndroom (PTS) is een bijwerking die kan optreden na een trombose in het been. PTS kan onder meer leiden tot chronische pijn en zwelling. Zonder preventieve maatregelen komt dit bij ongeveer de helft van de patiënten voor. Om de kans op PTS te verlagen moeten patiënten volgens de huidige richtlijnen twee jaar lang een elastische steunkous dragen. Dat reduceert de kans op PTS tot ongeveer 20-30 procent. Comfortabel zijn de kousen niet, vooral niet op warme dagen. Ook zijn sommige patiënten afhankelijk van zorgverleners om de kousen aan- en uit te trekken.

Maastrichtse wetenschappers onderzochten of die draagduur korter kon. Uit onderzoek onder 865 patiënten in 14 ziekenhuizen bleek dat de helft na zes maanden geen steunkous meer nodig had. Nog eens elf procent had na een jaar geen steunkoustherapie meer nodig. In het Maastricht UMC+ wordt de standaard richtlijn van twee jaar draagtijd dan ook niet meer aangehouden, maar wordt de therapie aangepast op de individuele patiënt.

In Nederland krijgen jaarlijks 25.000 mensen een steunkous na trombose.

Bron: Maastricht UMC+