Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laserschoen voorkomt blokkade bij Parkinson

Webredactie

Schoenen die laserstralen op de grond projecteren, ook wel Cue shoe genoemd, kunnen mensen met Parkinson helpen om beter te lopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Mensen met Parkinson hebben vaak ernstige loopproblemen. Met name ‘freezing of gait’ is een ernstig symptoom. De voeten blijven op de grond plakken, maar de rest van het lichaam komt wel naar voren. De patiënt bevriest als het ware en kan daardoor gemakkelijk uit balans raken en vallen.

Loopblokkades zijn te verhelpen door gericht naar objecten op de grond te kijken (‘visuele cues’) en daar overheen te stappen, zoals bij een zebrapad.

Onderzoeker Murielle Ferraye ontwikkelde hiervoor de Cue shoe (stuur-schoen). De Cue-shoe is een normaal paar schoenen, met op de neus van elke schoen een apparaatje dat een streepje laserlicht op de grond kan werpt. Het principe is eenvoudig: de linkerschoen projecteert een lijn voor de rechtervoet zodra de hak van de schoen de grond raakt. De patiënt kan hier vervolgens naartoe stappen. Dit activeert de laser op de rechterschoen en zo verder. De schoenen zijn getest bij19 patiënten. Bij gebruik van de schoen neemt het aantal episoden van ‘freezing of gait’ met 46 procent af. Ook de tijdsduur van een loopblokkade halveert. Het merendeel van de patiënten wil de schoenen graag blijven gebruiken.