Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorwoord: Geen Podopost ontvangen?

Maureen Limpens
Door een verkeerd aangeleverd adressenbestand klopte bij een aantal ProVoet-leden het adresetiket voor Podopost nr. 6 niet. Hierdoor hebben sommigen deze editie niet of pas later ontvangen. In een bericht op haar website (zie: mijnprovoet.nl/actueel) meldt de brancheorganisatie dat ze er alles aan doet om de oorzaak van deze fout te achterhalen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Heb je Podopost niet ontvangen? Gelukkig is Podopost voor alle abonnees ook online te lezen.
Logo_Podopost
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-020-1337-y/MediaObjects/12480_2020_1337_Fig1_HTML.jpg
Heb je als ProVoet-lid nog niet eerder Podopost online gelezen, ga dan via het Mijn ProVoet-dashboard naar de Podopost-website. Je moet je dan eenmalig aanmelden met je voornaam en e-mailadres.
En dan nu naar deze uitgave. Deze uitgave staat in het teken van neurologische aandoeningen. Als pedicure doe je alles wat er binnen je competenties mogelijk is om een cliënt weer prettig te laten lopen. Soms signaleer je dat er meer aan de hand is. Je ziet bijvoorbeeld dat het looppatroon van een cliënt afwijkend is. Niet alles is echter met het blote oog te zien. In een bewegingslab, zoals bij het UMCG, kunnen artsen onder meer met behulp van videocamera’s, en 3D-bewegingsregistratie het looppatroon nauwkeurig analyseren. Ook kan men gewrichtshoeken en spiertonus meten. Een afwijking in het looppatroon kan het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Hoe zo’n aandoening het looppatroon beïnvloedt is mede afhankelijk van welke locaties zijn aangedaan. In het artikel wordt stilgestaan bij slappe en spastische paresen bij verschillende spieren. Op de website van Podopost zijn ook twee korte filmpjes te vinden met afwijkende looppatronen. In een ander artikel in deze uitgave staan coördinatiestoornissen, ofwel ataxie centraal. Met deze artikelen willen we graag iets meer verdieping geven.
Tot slot wil ik, net als vorige keer, nog even stilstaan bij de ongewone situatie waarin we nu allemaal zitten. Vorige keer noemde ik al even de ongekende drukte waarin veel pedicures zich nu bevinden, vanwege het inhalen van ‘achterstallige zorg’ als gevolg van de coronacrisis. Dat is ook de reden dat we in dit nummer geen aflevering van Op bezoek hebben gedaan.
Nogmaals, let goed op jullie zelf en zorg ook voor de nodige ontspanning.