Podopost magazine nr. 10, 2016

  In deze Podopost staat topvolleybalster Manon Flier op het voetstuk, gaan we dieper in op zweetvoeten, staan pijnlijke clavi centraal in de casus, leren we een aantal handige veterstriktechnieken en staat de bijzondere samenwerking van de Pedicurekring Midden-Brabant centraal. Bernadet schrijft over de voor- én nadelen van veel uren werken.

  Voorwoord: Op bezoek

  Op de Vakbeurs Pedicure sprak een pedicure mij aan over de rubriek Op bezoek in Podopost. Ze zei: ‘Ik vind het zo jammer dat daar altijd pedicures in staan die binnen no-time een volle praktijk hebben en meer dan 40 uur werken’. Ze kon zich daar niet in herkennen. Uiteraard zag ik mijn kans schoon en nodigde de pedicure van de beurs uit of zij zich dan met haar praktijk wilde presenteren. ‘Ja, die vraag had ik wel verwacht’, gaf ze schuchter toe, ‘maar daar zit ik nu ook niet echt op te wachten’.

  Op bezoek: Pedicurepraktijk gecombineerd met voetreflexzonetherapie: Altijd op zoek naar nieuwe uitdaging

  Het klinkt vaak afgezaagd als iemand zegt ‘ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging’. Maar als Nicole Roes uitlegt waarom het roer af en toe drastisch om moet, dan begrijp je haar direct. “Op gegeven moment gaat het kriebelen. Er moet meer mogelijk zijn. Het kan nog leuker, beter en completer. Als ik nog meer weet, dan kan ik nog meer betekenen voor mijn cliënten.”

  Column Bernadet: Hamerslag

  “Ik werk vier volle dagen in de week. In den beginne deed ik daar nog enkele schepjes ‘pedicuren in de avonduren’ bovenop. Maar oei, wat had ik er een hekel aan om mezelf na de warme hap weer opnieuw in het uniform te hijsen.

  Functioneel veteren verhoogt draagcomfort schoenen: ‘Laat de veter zijn werk doen’

  “Met de juiste vetertechnieken is veel te bereiken. Ongeveer 40 procent van de wreefklachten is op te lossen door de schoen anders te veteren”, vertelt Joop Creemers van Shoe-Fit. Hij specialiseerde zich in de juiste vetertechnieken en schreef hier studiemateriaal over. “Fabrikanten leveren schoenen geveterd aan de schoenenwinkels en aan die manier van veteren wordt zelden iets veranderd.”

  Een onwelriekende voetenkwaal – De behandelmogelijkheden van zweetvoeten

  Zweetvoeten zijn voeten die overmatig zweten: ze zijn constant nat, vaak ook koud en de huid is niet meer in de conditie die het ooit had. Daarnaast verspreiden de voeten een onaangename geur. Dit artikel geeft inzicht in de oorzaken en geeft tips om zweetvoeten te bestrijden en om cliënten te adviseren over producten en mogelijkheden om van die onwelriekende voetenkwaal af te komen.

  Casus: Diepliggende clavi bij oudere voeten

  Cobie Verjans (87) heeft pijnlijke clavi op het pip-gewricht van verschillende hamertenen. Ze liggen diep verscholen binnen een hoog verheven rand van bindweefsel met daarop eelt. Deze locatie maakt het niet eenvoudig om de clavi te verwijderen. De huid is dun en kwetsbaar, passend bij een oudere voet. Medisch pedicure Igna Breedeveld houdt daar extra rekening mee tijdens het werken.

  Osteoporose en botdichtheidsmeting

  Een op de twee vrouwen breekt na haar vijftigste een keer een bot als gevolg van osteoporose. Ook mensen met chronische ziektes als diabetes lopen veel risico. Desondanks staat osteoporose of botontkalking nog niet bij iedereen scherp op het netvlies. Pedicures kunnen een belangrijke rol spelen bij de bewustwording, denkt klinisch geriater Hanna Willems.

  Pedicurekring Midden-Brabant: ‘Accreditatiepunten maken ons netwerk extra aantrekkelijk’

  Samenwerken is een trend in de gezondheidszorg. Ook pedicures zoeken elkaar steeds vaker op. De concurrentieangst lijkt langzaam maar zeker plaats te maken voor het besef dat je samen sterker bent. In deze serie beschrijven we bijzondere samenwerkingsverbanden. In deze aflevering: Pedicurekring Midden-Brabant.

  Ondernemen

  Eén wachtwoord gebruiken om in te loggen op verschillende sites is niet veilig, maar voor iedere site een ander sterk wachtwoord bedenken en onthouden valt ook niet mee.

  Column Tineke: Kerstpresentje

  Wat leuk dat ProVoet een stelling op depedicure.nl zet over kerstpresentjes juist nu ik met deze column bezig ben. Nog leuker zijn de verschillende reacties daarop!

  Telefoondiensten voorkomen ergernis – Alle telefoontjes worden persoonlijk beantwoord

  U bent een cliënt aan het behandelen en hoort uw telefoon gaan. U laat hem gaan; u heeft immers uw voicemail ingesteld. Grote kans dat uw vaste klanten die de voicemail moeten inspreken dat niet prettig vinden én dat potentieel nieuwe cliënten naar een concurrent gaan. Veel mensen willen graag persoonlijk contact en haken af als ze een bericht moeten inspreken.

  Topvolleybalster Manon Flier: Mijn voeten zijn kwetsbaar

  “Mijn voeten zijn misschien toch nóg belangrijker dan mijn armen”, zegt topvolleybalster Manon Flier (32). Ze boekte talrijke clubsuccessen en speelde ruim 430 interlands met het Nederlands volleybalteam. “Als ik door mijn voeten en enkels ga, kan ik niet spelen en heb ik ook niks meer aan mijn armen.’