Podopost magazine nr. 2, 2016

  Voorwoord: Medicatie

  Wist u dat grapefruitsap de werking van bloeddrukverlagers, hartmiddelen en cholesterolverlagers kan versterken? En dat melkproducten (calcium) de opname van sommige medicijnen kan verslechteren. Niet alleen voedsel kan de werking van geneesmiddelen beïnvloeden, maar ook geneesmiddelen onderling kunnen elkaar beïnvloeden.

  Casus: Chemotherapie en het effect op huid en nagels

  Chemotherapie kan vervelende neveneffecten op de huid en de nagels hebben. Na uitleg over wat er fout kan gaan, demonstreren medisch pedicures Hettie Klootwijk en Igna Breedeveld in drie casussen welke bijwerkingen dat kunnen zijn, hoe zij daar bij de voetverzorging rekening mee houden en welke adviezen ze aan hun cliënten geven. Daarbij besteden ze uitgebreid aandacht aan het hand-voetsyndroom.

  Het recept voor succes: samen sta je sterker

  Als je een droom hebt, maak die dan waar. En als je droom groter is dan je zelf kunt behappen, zoek dan een partner met wie je die droom kunt delen én realiseren. Gun elkaar het beste, spreek verwachtingen duidelijk uit en ga niet voor goed maar streef altijd naar beter en best. Die ingrediënten vormen volgens de Audrey Pol en Ria Reijerink, ondernemer en pedicure+, hét recept voor succes.

  ‘Een kleine botsing met grote gevolgen’

  De gevolgen van een kleine aanraking met een kinderwagen zijn heel groot. Helemaal als de artsen het zere been van deze 71-jarige man van secundair belang vinden. Ze behandelen eerst de ernstige longproblemen en met het been moet de man maar naar de huisarts. Auteur en pedicure Toos Mennen vertelt uit de praktijk.

  Pedicures bieden hulp aan vluchtelingen

  De media staan vol met berichten over vluchtelingen die naar Europa, en ook naar Nederland reizen. Ze hebben lange afstanden afgelegd, vaak te voet. Toch zien pedicures niet veel voeten van vluchtelingen omdat het in Syrië ongebruikelijk is dat vrouwen aan de voeten van mannen zitten. Pedicures die willen helpen, brengen het debat op gang.

  Vraag & Antwoord: Rode verkleuring voorvoet

  Antwoord van de dermatoloog: Dit is een interessante casus. Het klinisch beeld is uitermate suggestief voor een zogenaamde juveniele plantaire dermatose, dat is een huidafwijking van de voet zolen bij jonge mensen. In ons boek Voeten en Huid hebben we daar aandacht aan besteed (2e druk, pag. 168). Het is een vorm van eczeem die niet zo erg bekend is. Toch is het geen zeldzame diagnose.

  Amyotrofische laterale sclerose

  De posters met portretten en de tekst Ik ben inmiddels overleden waren indringend en effectief. De Stichting ALS Nederland zette er ALS in één klap mee op de kaart. Dat koningin Maxima er ook nog eens voor in de Amsterdamse grachten dook deed de rest. De naamsbekendheid van ALS steeg naar 90 procent, de donaties stroomden binnen. Maar wat ís ALS voor ziekte? Wat is de impact ervan voor pedicures?

  Column Bernadet: De ogen en oren van de wijk

  Vroeger Kenden de postbodes zowat alle mensen bij wie ze post bezorgden van haver tot gort. Of het nou ging om de leefomstandigheden bij de zwaar zieke Mien, de slaande ruzies bij de familie Cornelissen of het bijna-faillissement van slager Janssen; zij zagen en hoorden het en hielden een kameraadschappelijk oogje in het zeil.

  Het bestrijden van voetschimmel

  Pedicures bieden in de praktijk producten aan om voetschimmels en nagelschimmels te lijf te gaan, maar er is geen richtlijn welke zelfzorgproducten de pedicure het beste kan adviseren. Apothekers hebben de zogeheten Zelfzorgstandaard Voetschimmel. Hierin is beschreven wat voetschimmel is, wat mensen er zelf tegen kunnen doen en welke middelen de voorkeur hebben.

  Neem de leiding in het cliëntcontact

  Pedicure en cliënt werken samen om de voetproblemen van de cliënt te verhelpen. In de samenwerking, is het nodig dat u als pedicure de leiding neemt: u vertelt de cliënt wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Hoe u dat het best kunt doen hangt af van de cliënt en diens voorkeuren. Daar op inspelen maakt u een goed ‘leider’.

  De voor en nadelen van zelf de boekhouding doen

  Iedere pedicure moet een boekhouding bijhouden. Dit kan ze zelf doen en er is de mogelijkheid om het uit te besteden aan een professional. Iedere keuze heeft voor- en nadelen. Kiest u voor (deels) uitbesteden van de boekhouding dan is het handig om te weten waar op te letten.

  Column Tineke: Betere zorg

  Op de laatste vrijdag in januari zit ik achter mijn pc te bedenken wat ik nu weer eens in de column zal zetten. Gelukkig komt net de Podopost binnen en daar staan veel artikelen in die erg interessant zijn. Wat me uiteraard gelijk opvalt is het artikel Diabetisch voetzorg nieuwe stijl onder de loep.

  ‘Een goede looptechniek is belangrijk’

  Voor atleet Bram Som (35) zijn gezonde en sterke voeten onderdeel van een totaalpakket. “Ik heb als hardloper per definitie extra aandacht voor het sterk maken en houden van mijn voeten. Zij zijn mijn gereedschap.