Podopost magazine nr. 2, 2017

  Deze Podopost staat in het teken van schoenen. Verder filosofeert Bernadet over integriteit onder het genot van een glaasje wijn en zijn de Branchecode en de WIP-richtlijn aan revisie toe

  Voorwoord: Hygiëne

  Voor de pedicurebranche hebben de invoering van de Code van het Voetverzorgingsbedrijf in 1997 en in 2011 ook de WIP-richtlijn Infectiepreventie bij voetzorg in de tweede lijn veel aandacht besteed aan hygiëne. Het is gebruikelijk dat bestaande richtlijnen om de zoveel jaar opnieuw worden beoordeeld op hun actualiteit en waar nodig worden aangepast. Dat is in het verleden ook gebeurd met de Code en met de WIP-richtlijn. Maar sinds de Code voor het Voetverzorgingsbedrijf online staat, onder de noemer Branchecode voor de Pedicure, lijkt het of de code minder makkelijk geraadpleegd wordt.

  Op bezoek bij Marie en Buib Vreeken: ‘Ons uitgangspunt is goed, beter, best’

  In 25 jaar tijd groeit de praktijk van Marie en Huib Vreeken in Alblasserdam uit tot een multidisciplinair bedrijf met tien medewerkers. “Toen wij begonnen, constateerden wij al snel dat voetklachten vaak niet op zichzelf staan”, vertelt Marie. “Vandaar dat wij zijn gaan zoeken naar meer kennis over oorzaak, gevolg en behandelmogelijkheden van voetgerelateerde klachten.”

  Comfortschoenen steeds hipper

  Een schoen die speciaal op maat is gemaakt, dat zou voor zowel mensen met makkelijke als mensen met wat moeilijkere voeten ideaal zijn. Helaas is dat slechts voor een enkeling weggelegd. Los van de hoge kosten zijn er nog maar weinig schoenmakers die voor iedere individuele klant leesten maken en op basis daarvan de schoenen vervaardigen. Gelukkig zijn er wel steeds meer schoenleveranciers die rekening houden met het feit dat iedere voet uniek is.

  Column Bernadet: Alsjeblieft, voor jou!

  “Hier, alsjeblieft, voor jou!”, zegt Janet Houten. terwijl ze me stralend een kistje in de armen drukt.

  Marijke van der Vloed is al ruim 40 jaar pedicure ‘Stoppen? Ik moet er niet aan denken’

  Podopost bestaat 30 jaar en blikt met een echte ‘oude rot in het vak’ terug op de afgelopen jaren. Pedicure en voetreflextherapeut Marijke van der Vloed heeft heel wat zien veranderen sinds ze 42 jaar geleden begon. Maar wat 100 procent onveranderd is gebleven, is haar liefde voor het vak. “Ik vind het nog steeds even geweldig als de dag dat ik begon.” Marijke’s motto is Vloed doet voeten goed.

  Casus: Fervent sporter met nagelproblemen en voorvoetklachten

  Rinske de Graaf (37) is een fanatieke hardloopster. Ook volgt ze wekelijks bootcamptrainingen. Voorvoetklachten en pijnlijk ingroeiende nagels verknoeien haar plezier in sporten de laatste maanden. Medisch pedicure sport Igna Breedeveld spoort de oorzaken van deze klachten op, pakt de ingroeiende nagels aan en adviseert cliënt hoe ze deze klachten zoveel mogelijk kan voorkomen.

  Pedicures moeten zich houden aan de reguliere hygiënemaatregelen – ‘Geen extra risico op MRSA’

  MRSA is de afkorting van de bacterie Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. De Staphylococcus aureus is een bacterie die bij mensen op de huid voorkomt. In de loop der jaren is de bacterie resistent geworden voor veel antibiotica. Meticilline is zo’n antibioticum. Het is verwant aan penicilline en daarvan afgeleide antibiotica. MRSA is dus de resistente vorm van Staphylococcus aureus.

  Branchecode en WIP aan revisie toe

  De afgelopen jaren is het werkgebied van de pedicure veranderd. Pedicures worden steeds professioneler en krijgen steeds meer specialisaties. De inrichting voor de praktijk verandert mee, net als het aanbod van apparatuur en middelen. De Code van het voetverzorgingsbedrijf en de WIP-richtlijn Infectiepreventie bij voetzorg zijn echter niet mee veranderd. Actualisatie hiervan is gewenst.

  Ondernemen

  Zzp’ers beveiligen het eigen internet onvoldoende. De helft van de zzp’ers vervangt het wachtwoord van de draadloze internetverbinding nooit.

  Column Tineke: Tijd, tijd, tijd!

  Tineke de Beer is eigenaar van Voetverzorging Tineke de Beer in Nieuwegein met zes pedicures in dienst. Ze is docent en bestuurslid van ProCERT