Podopost magazine nr. 2, 2021

  Voor deze editie spraken we Bravo-voorzitter Kees Boonman over de kwaliteit van de examinering voor pedicures en medisch pedicures. In Ondernemen gaat Jeannet Schuurman in op de voetzorgcontracten en onderzoekt ze de sleutel voor succesvol onderhandelen. Schelden, discriminatie, seksueel getinte opmerkingen, fysiek geweld? Ja, dit grensoverschrijdend gedrag komt ook in de pedicurepraktijk voor. Hoe ga je ermee om? In de casus duiken we in de voetverzorging bij vaatproblemen. En in het kennistoets-artikel leer je meer over het fenomeen pijn.

   

  Lees hier de volledige pdf of bekijk hieronder de losse artikelen.

  Logo_Podopost

  Voorwoord: Eindelijk weer open?!

  Bij het verschijnen van de vorige Podopost hoopten we dat de pedicurepraktijken op 9 februari weer open konden gaan. Helaas werd toen de lockdown verlengd.

  Op bezoek: ‘Balans tussen innerlijke en uiterlijke verzorging’

  Voetverzorging en natuurvoedingsadviezen. Het is geen alledaagse combinatie. Toch laat Debbie van Tongerlo deze met gemak samenvallen.

  Bravo-voorzittter Kees Boonman: ‘Goede examinering zorgt voor schifting onder pedicures’

  In deze interviewserie over kwaliteit spreken we Kees Boonman van stichting Bravo, de organisatie die de branchediploma's voor de pedicurebranche moet borgen.

  Voetzorgcontracten voor medisch pedicures

  Hoe te onderhandelen over contracten in de zorg? We leren het niet tijdens onze opleiding. Toch zijn er medisch pedicures die te maken hebben met gecontracteerde voetzorg, zowel binnen als buiten de keten.

  Logo_Podopost

  Column Bernadet: Down door de lock?

  Poeh, deze tweede lockdown duurt nu al zo'n tien weken en het eind van de coronacrisis is helaas nog lang niet in zicht.

  Casus: Voetverzorging bij vaatproblemen

  Bij de 88-jarige mevrouw Poortvliet¹ is er zowel perifeer arterieel vaatlijden als chronisch veneuze vaatinsufficiëntie gediagnosticeerd. Medisch pedicure Toos Mennen vertelt hoe ze tijdens de voetverzorging rekening houdt met deze risicovoeten.

  Het fenomeen pijn nader bekeken

  Als je als pedicure je cliënt kunt afhelpen van de pijn door die vervelende likdoorn, ingroeiende teennagel of rhagaden, dan geeft je dat een enorme voldoening. In dit artikel staan we wat uitgebreider stil bij het fenomeen pijn.

  Logo_Podopost

  Column Tineke: Hechtere band

  Deze tijd, als ik dit schrijf zitten we nog in de lockdown, inspireert niet om een onderwerp voor de column te bedenken. Er gebeurt zo weinig en je wereld is zo klein. Maar toch heb ik weer iets bedacht, alhoewel… bedacht. Volgens mij schreef ik hier al eerder over.

  Marktonderzoek: mensen zoeken het vaakst op kalknagel en likdoorn

  De Voetverzorging Trendmonitor 2021 constateert dat kalknagels en likdoorns de meest voorkomende voetproblemen zijn in Nederland. De afgelopen vier jaar werd elke maand gemiddeld 38.000 keer via Google gezocht naar kalknagels.

  Grensoverschrijdend gedrag, ‘Laten we luisteren naar ons gevoel’

  Podopost hield de afgelopen maanden een peiling via de website om te inventariseren hoe vaak grensoverschrijdend gedrag voorkomt in de pedicurepraktijk. Ook spraken we met een vertrouwenspersoon en enkele ervaringsdeskundigen uit de branche. 'Ik hoop dat we het met elkaar bespreken als dit gebeurt.

  Pdf Podopost, nr. 2, maart 2021

  Podopost nr. 2 maart 2021 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.