Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Tineke: Hechtere band

Tineke de Beer
Deze tijd, als ik dit schrijf zitten we nog in de lockdown, inspireert niet om een onderwerp voor de column te bedenken. Er gebeurt zo weinig en je wereld is zo klein. Maar toch heb ik weer iets bedacht, alhoewel… bedacht. Volgens mij schreef ik hier al eerder over.
Logo_Podopost

Deze tijd, als ik dit schrijf zitten we nog in de lockdown, inspireert niet om een onderwerp voor de column te bedenken. Er gebeurt zo weinig en je wereld is zo klein. Maar toch heb ik weer iets bedacht, alhoewel… bedacht. Volgens mij schreef ik hier al eerder over. Samenwerken dus! Van ons pedicures en medisch pedicures wordt steeds meer verwacht dat we samenwerken met andere disciplines. Dat zal niet voor iedereen even gemakkelijk zijn, maar voor je cliënten is het wel noodzakelijk. Wat betreft onze medisch pedicures, die hebben daar al vanwege diabetes veel mee te maken. Contracten afsluiten, rapporteren, doorverwijzen, dat hoort er allemaal bij. Maar voor onze andere cliënten wordt het ook steeds meer noodzakelijk. Laatst hoorde ik een verhaal van een meneer met een ingroeiende teennagel. Daarmee kwam hij al heel lang bij een medisch pedicure. Zij behandelde dat en legde het drukvrij. Maar hij kreeg op een gegeven moment zo’n last dat hij door de medisch pedicure werd doorgestuurd naar de huisarts. Die moest er maar een stuk vanaf halen en dan was het wel beter. Ik dacht toen, wat jammer! Deze medisch pedicure had uiteraard ook een beugel kunnen plaatsen. Als ze dat niet goed kon, of die techniek ligt haar niet zo, dan had ze af kunnen stemmen met een collega-medisch-pedicure die daar wel heel handig in is. Dan moet je uiteraard wel collega’s kennen. Dus is het belangrijk dat we contact zoeken met elkaar in dezelfde woonplaatsen en van elkaar horen wat je goed kunt en wat je niet zo gemakkelijk afgaat. Dit geldt uiteraard voor pedicures en medisch pedicures door elkaar. Als je die informatie hebt wordt de drempel ook lager om een collega eens te bellen voor een advies of om inderdaad een cliënt van jou daar eens heen te sturen. Wees nu niet bang voor concurrentie, want jouw cliënt heeft voor jou gekozen en zal heus niet zo snel naar een ander overstappen. Maak er anders met collega’s goede afspraken over. Behalve dat onze band als pedicures best wat hechter mag worden in de praktijkomgeving, is het ook noodzakelijk om eens contact te zoeken met de hele groep met podotherapeuten en huisartsen. Naar wie stuur je iemand toe voor welke klacht en wat wil die andere discipline van jou weten. Met andere woorden wat wil zo iemand voor gegevens in een verwijsbrief van jou. Veel andere disciplines vinden het fijn als zij weten wie er schuil gaat achter die pedicurepraktijk. Dus mijn oproep is: ga ervoor, zoek je collega’s bij elkaar en maak eens een afspraak. Voorlopig mag dat nog niet met zijn allen, maar Zoom of Teams is een mooi alternatief.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-021-1396-8/MediaObjects/12480_2021_1396_Fig1_HTML.jpg
Tineke de Beer, ervaren medisch pedicure, inmiddels met pensioen. Een van de eersten in Nederland die een praktijk had met zes pedicures in dienst, voormalig docent en bestuurslid van ProCERT.
‘Goed om van elkaar te weten wie waar handig in is’