Podopost magazine nr. 3, 2019

  Podopost nr. 3 staat in het teken van tienervoeten. Dermatoloog Menno Gaastra vertelt over veelvoorkomende voetproblemen bij pubers, als het gaat om huid en nagels. Met de casus zoomen we in op nagelingroei voorkomen bij een adolescent. Ook aandacht voor wat je kunt doen om in de studeerflow te komen. En hoe ga je ermee om als er meerdere pedicures bij jou in de buurt zitten.

  Voorwoord: Botox

  Voor de meeste pedicurepraktijken zullen tieners niet de grootste doelgroep zijn. Wie tieners in de praktijk heeft, weet dat zij eigen specifieke voetproblemen hebben. En ook de omgang met tieners kan anders zijn dan met volwassenen. De uitdaging is om een manier te vinden waarop jouw advies toch bij de jongere binnenkomt. Aan beide onderwerpen besteden we aandacht in deze uitgave. Dat zweetvoeten bij deze doelgroep veelvuldig voorkomen, is bekend. Wat wellicht minder bekend is, is dat een van de behandelopties het inspuiten van botox is. Dermatoloog Menno Gaastra vermeldt dat ook in deze uitgave.

  ‘Onze gelijkwaardigheid is belangrijk’

  Professionaliteit, zakelijkheid, gelijkwaardigheid en vertrouwen. Deze vier elementen vormen het fundament van pedicurepraktijk voetzorg Levendaal in Leiden. De praktijk draait met een drie-eenheid, met één pedicure-eigenaar en twee freelance pedicures. Er heerst nadrukkelijk geen gezagsverhouding. Maar er liggen wel zakelijke afspraken vast. Gelijkwaardigheid staat immers niet gelijk aan vrijblijvendheid. “We runnen wel een bedrijf!”

  Is informatie die we geven helder genoeg voor de cliënt?

  ‘Voetproblemen laten ze vaak op hun beloop’

  Als een kind in de puberteit komt, verliezen de ouders het overzicht op hoe het zijn lichaam verzorgt. Gebrekkige verzorging kan op alle mogelijke manieren gevolgen hebben, ook voor de voeten. Dermatoloog Menno Gaastra zet op een rij wat de belangrijkste voetproblemen zijn die zich in de tienerleeftijd kunnen voordoen.

  ‘Jippie, nóg een pedicure in mijn straat?!’

  Waarschijnlijk ben je niet zo blij als meerdere pedicures zich in jouw buurt vestigen. Want dat betekent méér concurrentie. Toch biedt dit ook kansen. Goed kijken hoe collega’s hun praktijk promoten, brengt je op nieuwe ideeën voor jouw eigen praktijk. En onderzoeken waar jijzelf in uitblinkt, leidt tot verrassende inzichten.

  Column Bernadet: Pluk de (oude) dag!

  "Een kennis van mij heeft uitgezaaide borstkanker. Zevenenvijftig jaar. Na jarenlange ellende gaat ze nu ineens snel achteruit. Uitbehandeld, terminaal. Een neef hoorde verleden week dat hij longkanker heeft. Hij start met een loodzwaar behandeltraject. Achtenzestig jaar. De zus van mijn buurvrouw heeft de diagnose alzheimer gekregen. Drieënzestig jaar. Diep triest allemaal.

  ‘Geef ze de keuze en gebruik humor’

  Voetverzorging is waarschijnlijk een van de láátste dingen waar pubers mee bezig willen zijn. Toch kan goede voorlichting hierover een hoop ellende voorkomen. Hoe dring je als pedicure tot tieners door? “Een beetje humor helpt altijd.”

  Ingroei voorkomen bij een adolescent

  Medisch pedicure Hermine Lamers verzorgt sinds ruim een jaar de nagels van de halluci van de bijna 16-jarige Tom de Waal in verband met dreigende ingroei. Hermine legt de oorzaken van de nagelproblemen uit en demonstreert haar aanpak. Ze beklemtoont hoe essentieel eerlijkheid en het opbouwen van vertrouwen is voor het bereiken van een succesvol resultaat bij adolescenten.

  Column Tineke: Reconstructie van een goede pedicure

  “Kijkt u weleens naar het televisieprogramma ’Het geheim van de meester’? Ik vind het geweldig interessant om te zien hoe ze trachten alles te achterhalen wat de schilder van het originele schilderij gebruikt en gedaan heeft om dat schilderij te maken. De techniek, kleuren en materialen worden helemaal uitgeplozen. Een geweldig lastig karwei denk ik. Dan kan de schilder die het schilderij na gaat schilderen aan de gang en langzaamaan zie je een prachtige reconstructie ontstaan die bijna niet van het echte schilderij te onderscheiden is.

  Logo Podopost Samen leren

  Wat je kunt doen om in de studeerflow te komen

  Een eigen praktijk, gezin, mantelzorg, taken op school van de kinderen en oh ja… dan ook nog ‘even’ je vakkennis op peil houden. Maar wanneer kom je aan studeren toe? En hoe pak je dat aan?

  ‘Na elke behandeling lijkt het alsof ik op wolkjes loop’

  Al ruim twee jaar gaat Miranda Martens elke zes weken naar haar pedicure in Heerenveen. “Mijn kapster beveelde haar aan. Elke pedicurepraktijk kan een mooie website laten maken, maar dat zegt niks over de geboden kwaliteit. Een persoonlijke aanbeveling zegt mij meer. Dat betekent dat iemand tevreden over je is.”

  Vakbeurs Totale Voetverzorging

  De Vakbeurs Totale Voetverzorging (VTV) wordt gehouden op zaterdag 13 en zondag 14 april in Expo Houten in het Utrechtse Houten. De beurs is beide dagen toegankelijk van 10 tot 17 uur. Welke exposanten staan er in de stands, welke beursaanbiedingen hebben ze en waar gaan de lezingen over? Je vindt alle informatie in deze beursbijlage.