Podopost magazine nr. 4, 2019

  test

  Podopost nr. 4 staat in het teken van cosmetische/welzijn. Daarin onder meer: 5 scrubrecepten om zelf te maken; een inspirerend voorbeeld voor een zomerse nailart-bloemenprint; stap-voor-stap klassieke massage voor voet- en onderbeen; zoomen we bij de casus in op de aandachtspunten bij cosmetische voetverzorging bij een cliënt die vermoedelijk fibromyalgie heeft. En verder: hypermobiliteit onder de loep; trek klanten aan die bij je passen; en stelt Iris zich voor als nieuwe blogger.

  Voetenwerk, mei 2019

  Voorwoord: Een wellnessbeleving

  Dit nummer staat in het teken van cosmetische voetzorg/wellness. Misschien meer nog dan de pedicure die zich hoofdzakelijk richt op medische voetzorg, kan de pedicure die zich voornamelijk richt op cosmetische voetzorg zich overgeven aan het bedenken van een goed concept in het kader van de beleveniseconomie.

  Op bezoek: ‘Soms ben je de enige die daar langs komt op een dag’

  Als ambulant pedicure bezoekt Jozien Wentink-Visschers sinds twee jaar haar vooral oudere klanten in Borculo en omstreken. We gaan thuis op bezoek bij Jozien, waar ze met groot enthousiasme vertelt over haar ervaringen met mensen op leeftijd, de nuttige contacten met collega-pedicures, de manier van werken en haar toekomstplannen. “Ik vind het ambulante werk echt ongelooflijk leuk.”

  Wie ontspannen is, voelt zich prettig

  Bij wellness neemt klassieke voet- en onderbeenmassage een belangrijke plaats in. Voor je cliënten is het prettig om de pedicurebehandeling eveneens met zo’n massage af te sluiten. Dat hoeft helemaal niet lang te duren, zo’n 15 tot 20 minuten. Manueel therapeut Henk Ytsma legt uit hoe je dit stap voor stap kunt doen.

  Colomn Bernadet: Inkrimpen, hoe dan?

  “Vanaf juli ga ik een dag per week minder werken. Daarover berichtte ik al in mijn vorige column. Zo kan ik rustigjes-aan naar mijn pensioen toe groeien. Ik verheug me erop!

  Maak keuzes en trek klanten aan die bij je passen

  Wie start als pedicure wil zo snel mogelijk een goedlopende praktijk. En misschien ben je daardoor geneigd om maar alles aan te nemen. Toch doe je er goed aan om eerst na te denken welke doelgroepen je wilt ‘aantrekken’ als klant. En om te bepalen waarmee jij je onderscheidt van je concurrenten. Want daarmee vergroot je de kans dat je ook die klanten aantrekt, die goed bij jou passen – en die je ook leuk vindt om te behandelen.

  Met nailart ben je klaar voor de zon

  Klanten die al vrolijk worden als ze naar hun teennagels kijken, omdat jij een mooi ontwerp nailart hebt aangebracht. Hoe leuk is dat? Wil jij er ook mee aan de slag? Kijk dan hier voor een mooi zomers bloemenontwerp en start met oefenen.

  Voetzorg bij vermoeden van fibromyalgie

  Medisch pedicure Ria van der Velden stemt haar cosmetische voetverzorgingsprogramma op iedere individuele cliënt af. Daarbij speelt ze in op de conditie van de huid, eventuele aandoeningen en de wensen van de cliënt. Bij mevrouw Daalmans (49) is er een sterk vermoeden op fibromyalgie. Ria demonstreert hoe zij daar bij de uitvoering van de cosmetische voetverzorging rekening mee houdt.

  Van eerst een dikke pil lezen tot uitgebreid experimenteren

  De opleidingen en bijscholingen voor pedicures zijn vaak een mix van theorie en praktijk. Hoe je het liefst leert, is voor iedereen anders. Hoe ontdek je wat jouw leerstijl is? En wat kun je doen als een opleiding niet past bij jouw leerstijl?

  Alert zijn op symptomen en goede voorlichting geven

  Kinderen met hypermobiliteit kunnen trucjes met hun lichaam uithalen waar anderen slechts met verbazing naar kunnen kijken. Achter deze trucjes kan echter een medisch probleem schuil gaan dat op vele plaatsen in het lichaam, ook in de voeten, voor problemen kan zorgen. Waar moet je als pedicure op letten?

  Lezers schrijven: ‘Stoel(ver)huur’

  Met veel plezier lees ik altijd Podopost. Er staan altijd leuke stukjes in over collega’s. Laatst ook weer een stuk over het indelen van je praktijkruimte als je met meerdere pedicures of zelfs andere disciplines in één ruimte werkt (Podopost nr. 10, 2018, red.). Zelf ben ik ooit begonnen met het huren van een stoel in de praktijk van een andere pedicure.

  5 recepten om zelf voetenscrubs te maken

  Het masseren van de voeten met een voetenscrub kan onderdeel zijn van een wellnessbehandeling voor de voeten. Via de groothandels zijn kant-en-klare voetenscrubs te koop. Maar je kunt ook zelf een scrub maken op basis van natuurlijke ingrediënten. Podopost verzamelde 5 recepten waarmee je zelf aan de slag kan.

  Column Tineke: De planning zien rond te krijgen

  “Zo zeg, wij hebben een drukke tijd op het moment. Ikzelf ben druk met allerlei administratieve zaken, zoals deze column schrijven. Maar de praktijk is vooral druk door een aantal mutaties in het personeelsbestand. En dan wordt het heel lastig om de planning rond te krijgen. Twee pedicures zijn een dag minder gaan werken, een medisch pedicure is helemaal gestopt. Dus ja, dan komen er vanzelf problemen.

  ‘Ik vind het professioneel dat ze discreet is’

  Al 30 jaar is Saskia Streefkerk klant bij dezelfde pedicure. Ze kwamen elkaar destijds toevallig tegen bij de school van hun kinderen, waarbij het meteen tussen hen klikte. Wel zo prettig, vindt ze. Inmiddels is ze verhuisd. “Op de hoek van mijn straat zit ook een pedicure, maar toch kies ik ervoor om 20 minuten naar mijn ‘eigen’ pedicure toe te rijden.”

  ‘Geen dag is hetzelfde’

  Vanaf juni verwelkomen we een nieuwe blogger op de website van Podopost: Iris. Zij zal bloggen over haar belevenissen in pedicureland. Aangezien Iris popelt om aan de slag te gaan, stelt zij zich in deze uitgave van Podopost alvast aan jullie voor.