Podopost magazine nr. 5, 2016

  Voorwoord: Communicatie

  Wat zou het fijn zijn dat communiceren met elkaar altijd op een prettige, duidelijke en open manier zou verlopen. Helaas, de werkelijkheid is anders. U hoeft alleen maar naar het nieuws op tv of internet te kijken en u wordt overspoeld door conflicten op lokaal- en op wereldniveau. Of volg de discussies die gevoerd worden op sociaal media, waar de ene verwensing de andere opvolgt.

  Pedicure Nanda van Spijker: Basis voor succes is communicatie en vakmanschap

  Pedicure Nanda van Spijker was onder meer betrokken bij de organisatie van de Dag van de Pedicure. Nanda presenteert zich met veel plezier aan de buitenwereld. “Ik leer veel door social media en ik ben goed in mijn vak. Dat is een uitstekende combinatie om met mijn praktijk aan de (digitale) weg te timmeren.”

  Column Bernadet: Nestdrang

  Schuin tegenover mijn praktijk bouwt een duivenechtpaartje een nestje in de dakgoot. Vanuit de behandelstoel is het prima te volgen. Leuk voor de cliënten.

  Zorg voor open communicatie met podotherapeut

  Sinds de integrale bekostiging van de diabetische voetzorg werken pedicures nog meer samen met podotherapeuten. Goede communicatie is daarbij erg belangrijk. Wat werkt wel en wat werkt niet als het gaat om het in stand houden van een goede samenwerking? Coach Ingrid Bannink vertelt over de valkuilen en pedicures en podotherepeuten vertellen over hun ervaring.

  Goed verwijzen geeft een beter resultaat

  Met de komst van de ketenzorg wordt verwacht dat pedicures rapporteren aan een arts, praktijkondersteuner of podotherapeut of in de beveiligde omgeving van een zorggroep. De pedicure heeft een signalerende functie en het schrijven van een verwijsbrief of rapportage hoort bij haar taken. Het is een competentie die een pedicure goed hoort te beheersen.

  Vraag & Antwoord: Hoe knip ik deze nagels goed?

  Vraag: Ik ben beginnend pedicure en heb een cliënt bij wie het heel lastig is de teennagels te knippen. De nagels zitten heel dicht op de huid. De huid duwt de nagels als het ware omhoog, waardoor knippen met een tang en ook frezen snel wondjes oplevert. Waardoor wordt de huid zo omhoog geduwd en hoe kunnen de teennagels op een verantwoorde manier geknipt worden?

  Casus: Effectief en veilig snijden met mes 23

  Anneke (55) heeft dik en extreem hard eelt onder de plantaire voorvoeten en rond de hielen. Aangeboren holvoeten zijn daar de oorzaak van. Medisch pedicure Juliette Aalders verwijdert dit eelt op effectieve wijze met het relatief onbekende mes 23 in combinatie met haar favoriete eeltweker. Daarnaast demonstreert ze hoe ze de hardnekkige mycosenagels verzorgt.

  12 tips om professioneel te e-mailen

  Voor het zakelijke verkeer is e-mail een vorm van schriftelijke communicatie die nog steeds veelvuldig wordt gebruikt. Nadeel van deze vorm van communicatie is dat zaken als intonatie, lichaamstaal en emotie ontbreken, waardoor er gemakkelijk misverstanden kunnen ontstaan. Hoe zorgt u voor duidelijkheid? Podopost verzamelde 12 tips.

  Bursae met eelt door hoge hakken

  Het wordt vaak gezegd: op hoge hakken lopen is slecht. Vrijwel iedereen weet het. Veel vrouwen doen het toch, omdat het elegant staat onder een rokje of jurkje. Jonge vrouwen hebben er meestal nog geen last van en kunnen er goed op lopen. Maar waarom is het op hoge hakken lopen nou eigenlijk zo slecht? Wat kunnen de gevolgen zijn?

  Gedragsverandering door motiverende gespreksvoering

  Sommige voetproblemen zijn alleen structureel op te lossen als de cliënt bereid is tot gedragsverandering. Bijvoorbeeld er zijn problemen door het dragen van verkeerd schoeisel, maar de cliënt neemt het advies niet over. Motivational interviewing ofwel motiverende gespreksvoering is een gespreksmethodiek die professionals inzicht en handvatten geeft om de motivatie bij cliënten te vergroten en gedrag van cliënten te veranderen.

  Ondernemen

  Stichting ZZP Nederland komt met een eigen boek over belastingen. Onder de groter groeiende groep Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) zijn erg veel vragen over de regels van de Belastingdienst.

  Column Tineke: Beursbezoek

  Voor het eerst in mijn lange loopbaan als pedicure heb ik de VTV niet bezocht. Niet omdat ik het niet interessant vond – ik had al een kaartje – maar om persoonlijke redenen. Vreemd is eigenlijk dat ik bijna ieder voorjaar naar een beurs ga. Zijn er dan zoveel nieuwe dingen in onze branche waarvoor ik zou moeten gaan? Misschien is dat wel zo.

  Vervanging tijdens vakantie

  Uitrusten en bijtanken, dat is het ultieme doel van de grote vakantie. Hoe organiseert u dat als pedicure met een eigen (fulltime) praktijk? Een willekeurige telefonische rondgang in het land leert dat vakantievervanging lastig te regelen is. Veel pedicures werken zich tot vlak voor en meteen na hun vakantie een slag in de rondte om al te grote gaten tussen de reguliere behandelingen te voorkomen.

  Diede van Puffelen, hockeyer: ‘Een bal op de voet is een risico’

  Diede van Puffelen (24) is actief op het hoogste niveau van de Nederlandse hockeycompetitie en in het Nederlands herenhockeyteam. Na een ernstige enkelblessure in 2015 is hij extra alert geworden op zijn voeten.