Podopost magazine nr. 5, 2017

  Dit nummer 5 van Podopost staat in het teken van duurzaam ondernemen. Wat kunnen pedicures doen om hun praktijk zo duurzaam mogelijk te maken? Ook Bernadet schrijft een duurzame column. In Ondernemen houden we zakelijk en privé gescheiden en in het kader van het 30-jarig jubileum kijken we naar de veranderingen van Podopost zelf.

  Voorwoord: Duurzaam ondernemen

  ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’, 15 jaar geleden was het nog een kreet waar weinig belangstelling voor was. Tegenwoordig is dat wel anders.

  Bernadette van Heel gaat van tandarts naar huisarts – ‘De lijnen zijn straks veel korter’

  Als Bernadette van Heel eenmaal een beslissing heeft genomen, dan gaat ze er vol voor. “Ik heb alleen wel even dat duwtje in mijn rug nodig. Mijn ontslag begin 2014 gaf de doorslag om als 40’er pedicure te worden. We vonden mijn huidige praktijkruimte in een tandartspraktijk en onlangs werd ik benaderd door een grote huisartspraktijk met de vraag of ik me bij hen wilde aansluiten.”

  Inzicht in afvalstromen – ‘Pedicures zien afval als bijzaak’

  Afval scheiden is in het gemiddelde huishouden inmiddels goed doorgedrongen, maar hoe staat het in de pedicurepraktijk? Is het haalbaar om al het afval te scheiden en hoe doe je dat? Experts en pedicures geven hun visie.

  Column Bernadet: Duurzaam

  Bernadet is pedicure plus. Zij deelt haar praktijkervaringen – met een kwinkslag en in de overtreffende trap – middels deze column in Podopost en een blog in de nieuwsbrief. Daarbij ventileert zij haar ongezouten visie op zaken binnen de pedicurewereld.

  ‘Duurzaamheid kan ook in de praktijk’

  Duurzaamheid is een actueel onderwerp. Ook voor pedicures. Wat is allemaal mogelijk in een pedicurepraktijk? En hoe ga je er mee aan de slag? Tineke Oosterkamp van Pedicure Studio 10 in Assen vertelt hoe zij en haar collega’s het hebben aangepakt. Ook José van der Klauw van MVO Nederland geeft haar visie op duurzaam ondernemen.

  Casus: De multidisciplinaire aanpak van een pes planovalgus

  Jacynthe Beckers (62) kan zich niet heugen dat ze ooit géén pijnlijke voeten had. Een multidisciplinair voetenteam buigt zich over de beste aanpak van haar linker platknikvoet. Medisch pedicure Toos Mennen is betrokken bij het overleg tussen de disciplines. De toenemende vormafwijking links zorgt voor een overbelasting van de rechtervoet. Toos pakt de voetproblemen rechts voortvarend aan.

  Wees alert op gezondheidsrisico’s

  Als u giftige stoffen in de pedicurepraktijk moet aanwijzen, zult u misschien eerder denken aan ontsmettingsmiddelen als alcohol en ethanol in plaats van de verzorgende crèmes waar dagelijks mee wordt gesmeerd. Toch zit juist in verzorgingsproducten een keur aan stoffen die kunnen leiden tot allergische reacties of andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

  Column Tineke: Vakantiestress

  “We gaan weer heerlijk richting de vakantie. Ik denk dat iedere pedicure dan toch ongemerkt veel meer stress ervaart. We willen iedere cliënt bedienen en ook zelf heerlijk op vakantie gaan.

  De metamorfoses van Podopost

  Natuurlijk staat een vaktijdschrift als Podopost niet stil en gaat het ook met zijn tijd mee. In 30 jaargangen heeft het blad diverse metamorfoses ondergaan. We blikken terug en laten u zien welke veranderingen Podopost heeft ondergaan.

  Zakelijk leed bij een scheiding

  Een derde van alle relaties eindigt in een scheiding. Het zorgt meestal voor veel persoonlijk leed, maar ook zakelijk kan het behoorlijke gevolgen hebben als u zelfstandig ondernemer bent. Wat kunnen die gevolgen zijn en wat betekenen ze voor u? Hoe zorgt u ervoor dat u de leiding houdt of die leiding terugkrijgt na de scheiding? Deel 1.