Podopost magazine nr. 6, 2016

    In dit nummer van Podopost staan opleidingen centraal. Behalve de nodige thema-artikelen staat softbalster Maxime van Dalen op een voetstuk, kijkt podotherapeut Ingrid Jansen naar scheefgroei van de tweede teen en overlegt Toos Mennen met een orthopeed over de beste behandeling voor een cliënt die regelmatig werkschoenen draagt.

    Voorwoord: Opleidingen

    Kwaliteitsborging van opleiders staat de laatste jaren in de spotlights. Dat is niet vreemd, want een eerste vereiste om het pedicurevak professioneel te kunnen uitvoeren is een gedegen opleiding. Daarom in deze uitgave speciaal aandacht voor opleidingen. In 2012 is er nog een enquête uitgevoerd door CINOP onder leden van Pro-Voet met de vraag wat zij belangrijk vinden aan de kwaliteit van opleiders.

    Charlotte Rijnberk promoot haar praktijk ook als het druk is: ‘Het dak repareren als de zon schijnt’

    “Je moet zorgen dat je uit luxe reclame maakt.” Die opmerking van een van haar eerste cliënten is Charlotte Rijnberk nooit vergeten. “Dat is de manier om altijd goed voorbereid te zijn op tegenvallers en nooit zonder werk te zitten. Het kost tijd en soms denk je ‘het gaat toch goed’. Maar weet je, het werkt!”

    Column Bernadet: Lieve Lita,

    Bernadet is pedicure plus. Zij deelt haar praktijkervaringen – met een kwinkslag en in de overtreffende trap – middels deze column in Podopost en een blog in de nieuwsbrief. Daarbij ventileert zij haar ongezouten visie op zaken binnen de pedicurewereld.

    ROC-opleiding pedicure kan weer

    Steeds meer ROC’s die gestopt zijn met het aanbieden van een pedicure-opleiding introduceren die nu als onderdeel van de opleiding schoonheidsspecialist. Studenten krijgen dan een Crebo-diploma schoonheidsspecialist met een branchediploma pedicure.

    Kwaliteitscriteria voor opleiders – Een goede pedicure is niet automatisch een goede docent

    Een verbetering van de kwaliteit is al jaren een speerpunt in de pedicurebranche. Het kwaliteitsregister (KRP) heeft daar uiteraard een grote bijdrage aan geleverd, maar het is nu tijd voor een volgende stap. Uit een initiatief van ProVoet is een profiel opgesteld dat kwaliteitscriteria stelt aan de opleiders. Podopost sprak met ProVoet en enkele opleiders over deze ontwikkeling. Hoe staat het er voor en hoe ziet de verbetering er in de praktijk uit?

    Na de operatie

    Jan Janson heeft al jaren last van een likdoorn onder het kopje van het 5e middenvoetsbeentje aan zijn linkervoet. De klachten zijn niet ernstig. Zo één keer in de drie maanden klopt hij bij mijn praktijk aan om de likdoorn te laten verwijderen. De likdoorn zit diep, maar nadat deze zorgvuldig verwijderd is en drukvrij gelegd, kan hij er weer even tegen. De pijn dient zich meestal pas weer na zo’n 10-12 weken aan.

    Vraag & Antwoord: Geeft scheefgroei dig. 2 problemen?

    Vraag:‘Een cliënt was voor behandeling met haar dochter in mijn salon. De moeder vertelde over de voeten van haar 7-jarige dochter. Ze had af en toe pijn als ze blootvoets op haar grote teen stond. Ze deed aan atletiek en urban dance. Ook had ze een hard aanvoelende verdikking dorsaal aan de basis van metatarsale 1. Is dat misschien een exostose? Wat mij opviel was dat ze grote afstand had tussen de 1e en 2e teen en dat de 2e teen scheef groeit. Er lijkt ook of er sprake is van lichte overpronatie. Het meisje was unipodaal sterk en stabiel. De moeder was bezorgd over de scheefgroei van de 2e teen. Ik ben benieuwd wat dit is. Ik heb haar geadviseerd om naar een podotherapeut te gaan.’

    Casus: Millimeterwerk – Clavi verwijderen met de turbinefrees bij een traumavoet

    De belasting op de plantaire voorvoeten van Jos de Ruyter (47) is hoog door de combinatie van pedes excavati, een traumavoet, dun capiton en een staand beroep. Geen wonder dat er callus en diepe clavi onder meerdere caputi metatarsalia voorkomen. Medisch pedicure Cecile van den Boogaard demonstreert haar aanpak. We concentreren ons vooral op het werken met de turbinefrees.

    Wie zijn de topdocenten?

    Veel pedicures kunnen wel een docent noemen door wie ze enthousiast zijn geworden voor het vak van pedicure. Via social media hebben we onze lezers gevraagd om binnen tien dagen hun favoriete docent te noemen. Docente Els van den Meijdenberg kreeg de meeste stemmen, daarna kwam José Camerik en op de derde plaats eindigde Engelien Stroot.

    Overzicht bij- en nascholing

    De zomerperiode is de periode dat de meeste pedicures hun praktijk tijdelijk sluiten voor een welverdiende zomervakantie: even afstand nemen van alle drukte in de praktijk en even pas op de plaats maken. Die tijd kan gebruikt worden om de scholingsactiviteiten voor de tweede helft van het jaar weer eens onder de loep te nemen.

    Ondernemen

    In het eerste halfjaar van 2016 hebben zich 27 procent meer deeltijd-zzp’ers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (Kvk) vergeleken met vorig jaar. In totaal ging het om 16.658 startende parttimers. Vorig jaar waren dit er 13.099.

    Column Tineke: Opleidingen

    “De opleiding tot pedicure wordt in Nederland op heel veel verschillende manieren gegeven. Wat ik zie, is dat dat schooljaar nogal eens van lengte wisselt. Als de leerlingen eind september beginnen en ze doen al begin april examen, dan is dat wel een heel kort schooljaar. Het gebeurt. De meeste opleidingsinstituten kiezen er voor om eind september te starten en dan half juni het laatste examen af te nemen.

    De voorwaarden moet de cliënt kennen

    Pedicures die zijn aangesloten bij ProVoet vallen ook onder de Geschillencommissie Uiterlijke Verzorging. Dat betekent dat de pedicures zich moeten houden aan een aantal algemene voorwaarden (AV). De AV geeft cliënt en pedicure duidelijkheid over de afspraken waaraan de behandeling moet voldoen. Voorwaarde is dat de cliënt voor de behandeling akkoord gaat met die voorwaarden.

    Softbalster Maxime van Dalen: ‘Ik loop altijd op mijn zooltjes’

    Maxime van Dalen speelt softbal op het hoogste niveau, in de golden league en bij Oranje. Haar instabiele enkels maken haar blessuregevoelig. Ze zweert daarom bij haar orthopedische zooltjes. “Ik moest er ontzettend aan wennen, maar nu draag ik ze altijd, ook buiten het sporten. Ik sta en loop steviger.”