Podopost magazine nr. 6, 2017

  Voorwoord: Scholing

  Wie behoefte heeft aan verdiepen of verbreden van de eigen kennis, gaat kijken wat er aan scholing wordt aangeboden.

  Op bezoek bij Jeannette Harbers van Medisch Pedicure Aalten: ‘Door leerlingen word ik ook beter’

  Medisch Pedicure Aalten is een erkend leerbedrijf. De pedicurepraktijk werkt samen met het ROC. Jeannette Harbers ziet daar veel voordeel in: “Ik help de leerlingen door mijn kennis en praktijkervaring met hen te delen. Leerlingen helpen mij een betere pedicure te worden.”

  Column Bernadet: Nog vragen?

  “Heeft u nog vragen over dit geneesmiddel?”, vraag de jonge kassajuffrouw van de drogisterijketen bij het afrekenen van het doosje paracetamol.

  Jongeren kiezen weer voor pedicurevak

  De afgelopen jaren had geen enkel ROC voldoende aanmeldingen voor de Crebo-opleiding (Medisch) Pedicure. Dankzij een intensieve promotiecampagne is het Summa College Eindhoven erin geslaagd opnieuw te starten met de mbo-opleiding. Komend schooljaar beginnen 22 studenten met deze studie. Daarnaast leren 52 studenten het pedicurevak als keuzedeel van de opleiding tot allround schoonheidsspecialist.

  Combinatieopleiding biedt meer mogelijkheden

  Drie leerlingen van het Summa College Eindhoven vertellen hoe het is om de opleiding allround schoonheidsspecialiste en het keuzedeel pedicure te volgen

  Lezers Schrijven

  In deze rubriek Lezers schrijven plaatsen wij ingezonden brieven (reacties, vragen) van lezers van Podopost. De redactie behoudt zich het recht voor om brieven in te korten. Geplaatste brieven geven niet per definitie de mening van de redactie weer.

  Vraag & Antwoord: ‘Cliënt heeft jeuk aan de voet’

  Casus: 73-jarige met clavi en hamertenen kan weer wandelen

  Reumatoïde artritis (RA), arthrosis deformans (AD), osteoporose en een scoliose: Cliënte Sanders (73) heeft deze aandoeningen allemaal. Bij een hallux valgus-operatie wordt de rechter hallux vastgezet. Dat leidt tot hamertenen. Op veel tenen komen clavi voor. Medisch pedicure Hettie Klootwijk bindt de strijd aan met de clavi met diverse ortheses en een zorgvuldige instrumentele voetverzorging.

  Medisch pedicure Hetty Dijkstra 30 jaar in het vak – ‘Eigen ontworpen opvangbak succes’

  Hetty Dijkstra (58) zit 30 jaar in het voetenvak. Een jubileum dat ze later dit jaar zeker nog zal gaan vieren. “Met een lezing misschien, voor klanten, collega’s en verwijzers.” Ze kijkt terug op drie decennia ‘ontwikkelen, vernieuwen en opleiden’. Maar ze kijkt eigenlijk nog liever vooruit. Ze ontwikkelde opvangschaal TopTwin die moet voorkomen dat de pedicure ergonomische klachten krijgt.

  Maarten Dorleijn van ProVoet over de wijzigingen in het KRP: ‘Kennis verzilveren wordt gemakkelijker’

  Vakkennis, competenties en vaardigheden die up-to-date zijn en een goed gerunde praktijk. Het is een wens van pedicures voor meer erkenning, een wens van klanten én een wens van de zorgsector om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van de pedicure. Volgend jaar wordt daarom in het Kwaliteitsregister Pedicures (KRP) een aantal veranderingen doorgevoerd, zoals een andere beoordelingssystematiek voor de accreditatieaanvraag”, vertelt ProCert beleidsmedewerker Kwaliteit Maarten Dorleijn.

  Overzicht bij- en nascholing

  Als pedicure wilt u graag bijblijven in uw vak. Niet alleen om uw cliënt de beste zorg te kunnen bieden, maar ook om u zelf te blijven ontwikkelen. Podopost zette bij- en nascholingen voor het komende jaar voor u op een rijtje. Of u zich nu wilt bijscholen in kennis op het gebied van huid- en nagels, specialistische technieken of wellnessbehandelingen, maakt niet uit. Op de website van Podopost kunt u de scholing vinden die het beste bij u past.

  Column Tineke: Keuzes maken

  Tineke de Beer is eigenaar van Voetverzorging Tineke de Beer in Nieuwegein met zes pedicures in dienst. Ze is docent en bestuurslid van ProCERT

  Zakelijk leed bij een scheiding

  Een derde van alle relaties eindigt in een scheiding. Het zorgt meestal voor veel persoonlijk leed, maar ook zakelijk kan het behoorlijke gevolgen hebben als u zelfstandig ondernemer bent. Is uw sociale vangnet bij ziekte op orde? Is de regeling voor de zorg van uw kinderen dusdanig dat u in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien? Deel 2.

  Op ’n voetstuk: Relinde Vink, eigenaar trimsalon – ‘De zooltjes zijn mijn redding’

  “Eind vorig jaar kreeg ik last van mijn knie”, vertelt Relinde Vink, eigenaar van Trimsalon De Heuvelrug. “Dat had ik wel vaker, maar dit keer ging het niet meer over. Mijn personal trainer, die ook fysiotherapeut is, tapete mijn knie in. Ook tevergeefs. Uiteindelijk adviseerde hij me naar een podotherapeut te gaan.”