Podopost magazine nr. 6, 2018

  Podopost nr. 6 heeft als thema ‘Scholing’. Toe aan een nieuwe opleiding of cursus? Bekijk het online scholingsoverzicht op de website van Podopost. Maar er zijn ook andere wegen om je kennis uit te breiden, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij het Pedicure Overleg uit Noord-Holland. Verder in Podopost onder onderstaande onderwerpen. Deze linken niet naar de inhoud van de Podopost website.

  Voorwoord: Kennis opdoen

  Over kennis bestaan veel uitspraken, de zogenoemde tegelwijsheden, zoals Ervaring delen, is kennis vermenigvuldigen, Kennis is macht, maar kennis delen is kracht, Als je al meent dat je het weet, zul je nooit iets te weten komen. De mooiste vind ik misschien nog wel Wie denkt dat kennis duur is, vergist zich in de kosten van onwetendheid.

  Op bezoek bij podoloog Wilma Seinen en medisch pedicure Kyra Kunst: Met 20 collega’s in de Theresiakerk

  Toen Wilma Seinen hoorde over de plannen voor de verbouwing van de Theresiakerk tot gezondheidscentrum, twijfelde ze geen moment. “Zo’n kans krijg je maar 1 keer. Natuurlijk wil ik daar ook een praktijkruimte.” Sinds januari is zij 1 van de 20 zorgverleners met een praktijk in Gezondheidscentrum De Poort van Borne. Medewerker Kyra Kunst is haar rechterhand in de kerk.

  Column Bernadet: Half leeg of half vol?

  Joepie, we hebben maar liefst drie weken vakantie voor de boeg! De kampeerspullen zitten in de auto gepropt, morgenochtend vertrekken we.

  Het pedicure overleg uit Noord-Holland: ‘Bij ons gaat het écht over de praktijk’

  Leren doe je op school, maar misschien vooral wel van elkaar. Dat kan ook buiten een opleiding. De leden van Het Pedicure Overleg uit Noord-Holland kunnen hierover meepraten. Sinds 5 jaar delen ze kennis en ervaring over hun vakgebied.

  Klachten verlichten met voetreflexologie

  Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Pedicure en voetreflextherapeut Thérèse Briel is overtuigd van de toegevoegde waarde van voetreflexologie in de praktijk van elke pedicure. “Voetreflexologie geeft een nog completer beeld van de voet. Daardoor kun je een klant nog beter van dienst zijn.” Met collega Sonja Ooms, ontspannings- en reikimasseur, geeft ze workshops

  Overzicht bij- en nascholing

  Als pedicure wil je graag bijblijven in je vak. Niet alleen om je cliënt de beste zorg te kunnen bieden, maar ook om jezelf te blijven ontwikkelen. Podopost zette bij- en nascholingen voor het komende jaar voor je op een rijtje. Op de website van Podopost kun je de scholing vinden die het beste bij jou past. Ook geeft de site aan of een opleiding door ProVoet erkend is.

  Uit de praktijk: Kromme voeten met pijnlijke tenen

  Mevrouw Smits komt in mijn praktijk op aanraden van haar praktijkondersteuner. Ze gaat daar regelmatig op controle voor hoge bloeddruk en vertelt daar over haar voetklachten. “Kromme voetjes met pijnlijke tenen”, zegt ze. Alle schoenen doen pijn en op blote voeten lopen gaat al helemaal niet. Daarom draagt ze grote, oude sloffen van haar man. Ik zorg voor wat kleine aanpassingen en schrijf niet gelijk nieuwe orthopedische schoenen voor bij deze 84-jarige.

  Casus: Onderzoek en aanpak van mycosenagels

  De traumanagel van José Sanders (39) is hypertrofisch en verkleurd. Op de andere nagels komt witte aanslag voor. Medisch pedicure Amanda Hofman, werkzaam in de voetverzorgingspraktijk van Tineke de Beer, onderzoekt met de FungiCheck of er sprake is van onychomycose. Ze verzorgt de nagels en legt aan José uit hoe ze de mycose met een zeer consistente aanpak samen kunnen bestrijden.

  Hereditaire motorische en sensorische neuropathie (HMSN): Erfelijke ziekte met aangetaste zenuwen

  HMSN is de verzamelnaam voor een aantal erfelijke ziekten waarbij de zenuwen zijn aangetast. Dat leidt tot spierzwakte en gevoelsstoornissen, beginnend in de voeten. Dit artikel geeft meer uitleg over HMSN en beschrijft de verschillende typen en ziekteverschijnselen.

  Werken in de cloud

  Steeds meer mensen werken in de cloud. Dat is niet gek, want het biedt veel voordelen. Toch is het goed om uit te zoeken waar je gegevens precies worden opgeslagen. En waar moet je als pedicure precies op letten? Het woord cloud suggereert dat je gegevens ergens rondzweven, maar dit is niet het geval, vertelt juridisch adviseur Kim van der Sluis.

  Sterke omzetgroei ambulant pedicures

  Pedicures kijken met gemengde gevoelens terug op het jaar 2017. Een pedicure met een eigen praktijk aan huis boekte in het jaar 2017 18,4 procent minder omzet dan in het voorgaande jaar. Pedicures die in een bedrijfspand zijn gevestigd noteerden een omzetdaling van 17,4 procent. Ambulante pedicures daarentegen boekten 19,2 procent meer omzet.

  Column Tineke: Geef feedback

  Wat een stress voor die kinderen van het vmbo in Maastricht zo net voor de vakantie. Heb je eindexamen gedaan, blijkt er te veel niet te kloppen op jouw school. Dus geen diploma geen vervolgstudie en lange onzekerheid wat je nu nog moet doen om je diploma alsnog te krijgen.

  Een opleiding volgen maar dan anders – Vind nieuwe inspiratie voor jezelf en je werk

  De meeste opleidingen zijn bedoeld om vakkennis bij te spijkeren. Zeker geen overbodige luxe, maar wat als je inspiratie zoekt voor nieuwe impulsen in praktijk? Durf jij dan met jezelf aan de slag te gaan, een mentaal rijker mens te worden en je bedrijf daarvan te laten profiteren?

  Waarom kies een cliënt voor jouw bedrijf: ‘Ik zag haar op het parkeerterrein’

  “Marketing werkt”, vertelt Chanel Lodik. “Ik had een pedicure nodig maar was nog niet actief op zoek. Bij het winkelcentrum waar ik boodschappen deed, zag ik een auto met daarop reclame van een pedicure. Net op dat moment kwam de eigenaar van de auto, de pedicure zelf, eraan. Ik heb gelijk een afspraak met haar gemaakt.”