Podopost magazine nr. 7, 2016

  In dit nummer van Podopost neemt Bernadet afscheid van ProVoet-directeur Cas van de Groes die met pensioen gaat, springt karateka Els Muilwijk op het voetstuk, zoeken 3 pedicures onderlinge samenwerking en regelen andere pedicures hun eigen masterclasses.

  Voorwoord: De handen ineen

  In deze Podopost staat een mooi voorbeeld van hoe een aantal pedicures bewust de samenwerking met elkaar heeft opgezocht om gezamenlijk een aantal praktijk te draaien. Ze vragen zich af waarom ze dit niet veel eerder hebben gedaan, want samen blijken ze tot zo veel meer in staat dan ieder voor zich. Ook op het gebied van investeringen.

  Op bezoek bij Marianne Don, Anita Hornstra en Atske Quelle: ‘Erkenning is niet vanzelfsprekend’

  Pedicures verdienen erkenning voor hun kennis en vakmanschap. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Die moeten ze afdwingen door te zorgen voor een professionele aanpak én uitstraling. “Deel een praktijk met collega’s en werk samen op één locatie met andere voetzorgspecialisten en paramedici”, adviseren Marianne Don, Anita Hornstra en Atske Quelle.

  Column Bernadet: Adieu Cas!

  Wow, weer een pensionado erbij! Eind deze maand trekt ProVoet-directeur Cas van Groes de pedicurebranchedeur voorgoed achter zich dicht. Aanleiding voor een afscheidswoordje!

  Een kleine praktijk optimaal inrichten

  Stel, u heeft alleen een kleine ruimte ter beschikking om uw pedicurepraktijk te vestigen. Hoe richt u dit vertrek dan zo praktisch en prettig mogelijk in? Hoe kunt u de optische beleving van de ruimte positief beïnvloeden? Welke aanpassingen leveren winst op en wat zijn de valkuilen? Interieurvormgever Ingrid Gommers ontwierp twee praktijkinrichtingen en geeft praktische adviezen.

  Voeten graadmeter multiple sclerose – De neuroloog ziet veel aan de voeten van MS-patiënten

  Veel mensen hebben bij de ziekte MS het beeld van een patiënt in een rolstoel. Maar de ziekte heeft veel meer uitingsvormen: zo kan de MS-patiënt last krijgen van gevoelsstoornissen, geheugenverlies en oogproblemen. Neuroloog Stephan Frequin vertelt alles over de ziekte én de belangrijke rol van voetverzorging bij patiënten met MS.

  Vraag & Antwoord: Wel of geen dwangnagel?

  Vraag: “Een cliënt van 19 jaar heeft sinds ongeveer een jaar een soort dwangnageltje op de nagel van de hallux rechts. Het nageltje ligt plat op de bestaande nagel. Het roze gedeelte is zacht en de uitloop iets verhoornd, net als bij de vorming van een nieuwe nagel. Ook loopt er een diepe groef in de lengterichting van de nagel. Het nageltje is in de loop van de tijd gegroeid. Het doet geen pijn. Mijn cliënte heeft zich niet gestoten of iets op de nagel gekregen. Ze slikt nu wel medicijnen, maar toen het extra nageltje ontstond niet, dus mijns inziens heeft medicatie er geen invloed op. Is dit nu inderdaad een dwangnageltje of is het toch iets anders. En hoe kan zoiets ontstaan?”

  Casus: Een onconventionele aanpak van ingroeiende nagels

  Wat doe je als je al van alles hebt geprobeerd om ingroeiende nagels aan te pakken en geen enkele methode leidt tot een positief en pijnvrij resultaat? Dan grijp je soms, uiteraard voorzichtig en met beleid, naar een wat meer onconventionele methode. Medisch pedicure Juliette Aalders vond zo’n betwiste maar doeltreffende werkwijze. Tot grote vreugde van haar cliënt.

  Krappe schoenen en blauwe nagel

  Jo Wijzen, een nieuwe cliënt, heeft een afspraak gemaakt vanwege een probleem aan haar nagels. Ze omschrijft ze als hobbelig en moeilijk te knippen. Tijdens het intakegesprek met Jo bekijk ik haar voeten en ik zie een blauwe nagel aan haar rechtervoet. De nagels vertonen duidelijk een schimmelinfectie en de ingroeiende halluxnagel is erg convex.

  Tips en tricks voor de linkshandige pedicure

  90 procent van de wereldbevolking is rechtshandig. De maatschappij is daardoor volledig op rechtshandigen ingesteld. In de pedicuresetting is dat niet anders. Waar moet de linkshandige pedicure op letten bij de aanschaf van de freesmotor, het meubilair, de frezen, de materialen en bij het inrichten van de praktijk?

  Pedicures organiseren masterclass

  In Zeeland was tot voor kort helemaal geen aanbod van scholing, totdat een pedicure de stoute schoenen aantrok en een dermatoloog uitnodigde om eens in haar praktijk te komen kijken. Samen organiseren ze nu scholingsdagen in de regio Zeeland op het gebied van dermatologie. Ze werken onder andere met een kaart om verdachte huidplekjes te signaleren.

  Ondernemen

  De bestelling van uw groothandel niet meer zelf ophalen, maar door een drone laten afleveren voor de praktijk. Zou dit werkelijkheid worden in de pedicurebranche?

  Column Tineke: Sportzomer

  Deze zomer van 2016 staat in het teken van sport; het EK-Voetbal, tennis op Wimbledon, het EKatletiek in Amsterdam, de Tour de France, de 100e Vierdaagse van Nijmegen en uiteraard ook de Olympische spelen in Brazilië. Wat een drukke sportzomer en eigenlijk jammer dat alles binnen een paar maanden plaats vindt. Er is geen tijd om alles te volgen, zeker niet als je ook nog gewoon moet werken.

  Karateka Els Muilwijk: ‘Karate doe je op blote voeten’

  Els Muilwijk (62) is de eerste en vooralsnog enige vrouw in Europa met de zevende dan in karate. Een meestergraad die haar vorig jaar werd toegekend vanwege haar prestaties als karateka en haar verdiensten voor de sport. “Karate doe je vooral met je benen en voeten. En op blóte voeten. Daar moet je dus echt heel goed voor zorgen.”