Podopost magazine nr. 7, 2017

  In deze Podopost besteden we aandacht aan instrumenten. We blikken terug op oude, niet meer gebruikte instrumenten en apparatuur. Maar we blikken ook vooruit. Tineke de Beer toog langs een aantal groothandels om te ontdekken welke nieuwe ontwikkelingen er zijn voor tangen, frezen en andere instrumenten.

  Voorwoord: Enquête en traktaties

  Podopost wordt door veel abonnees gewaardeerd en dat al 30 jaargangen lang. Daar zijn we heel blij mee en dat willen we graag zo houden. In de afgelopen 30 jaar hield de redactie diverse lezersonderzoeken om zo goed mogelijk in te spelen op de behoefte van onze abonnees.

  Op bezoek: Militair Esther Verdonk stapt over naar de voeten: ‘Je moet altijd een plan hebben’

  “Plannen maken, plannen bijstellen en doen wat nodig is om mijn doel te bereiken. Dat is een basishouding die ik meeneem in alles wat ik doe. Je moet een plan hebben, en voldoende motivatie en capaciteit om dat te realiseren. Ik heb nu een nieuw plan dat ga ik stap voor stap uitvoeren”, stelt Esther Verdonk.

  Column Bernadet: Plannen voor gevorderden (1)

  Bernadet is pedicure plus. Zij deelt haar praktijkervaringen – met een kwinkslag en in de overtreffende trap – middels deze column in Podopost en een blog in de nieuwsbrief. Daarbij ventileert zij haar ongezouten visie op zaken binnen de pedicurewereld.

  Groothandel luistert goed naar de pedicure: Tangen en frezen steeds handzamer

  Sinds het verschijnen van het boekje Pedicure-instrumentenwijzer in 2010 van Tineke de Beer zijn er veel nieuwe instrumenten in de handel gekomen. Nieuwsgierig als ze is, toog Tineke langs een aantal groothandels om te ontdekken wat er nieuw is. En dat bleek nogal wat te zijn. Ze concentreerde zich voor dit artikel op tangen, frezen en handinstrumenten.

  Wat gebeurde er de afgelopen 11 jaar met cliënt Rian: Lastige voeten door artritis psoriatica

  In 2006 schreef Toos Mennen een artikel over de voeten van 76-jarige Rian die artrose en artritis psoriatica in zowel de handen als voeten had. Artritis psoriatica heeft veel invloed op het lichaam en is moeilijk te bestrijden. Cliënten met deze aandoening slikken meestal pijnstillers en ontstekingsremmers. Deze vervolgcasus maakt duidelijk wat artritis psoriatica met het lijf doet.

  Wat te doen als uw cliënt dementerend is: Vertrouwen winnen door contact maken

  Nu ouderen langer thuis blijven wonen, krijgen pedicures steeds vaker te maken met dementerende cliënten. “Weten wat je in dat geval wel of juist niet moet doen, is enorm belangrijk”, vertelt pedicure Vera van der Ree. “Vandaar dat ik met een aantal collega’s de branchetraining Samen Dementievriendelijk heb gevolgd.”

  Instrumenten uit de oude doos

  Een pedicuremotor die om de nek hing, een oude behandelunit en prachtige, speciale leren mapjes om de instrumenten in mee te nemen. In dit jubileumartikel laten we foto’s zien van hoe het materiaal er vroeger uitzag.

  Column Tineke: Rapporteren

  Tineke de Beer is eigenaar van Voetverzorging Tineke de Beer in Nieuwegein met zes pedicures in dienst. Ze is docent en bestuurslid van ProCERT

  ‘Bravo gaat zich ook bezighouden met de kwaliteit van opleidingen’: 8 vragen over nieuwe stichting Bravo

  Stichting Bravo is de naam van de nieuwe stichting die zich gaat bezighouden met de borging van de branchediploma’s Pedicure en Medisch Pedicure. De nieuwe stichting gaat echter nog een stap verder en gaat ook de kwaliteit van de opleidingen bewaken. ProVoet beleidsmedewerker Loes Lemmens, die nauw betrokken is bij de oprichting van Bravo, geeft antwoord op vragen van Podopost.

  Charlene Huisman, verpleegkundige: Goed voorbereid dankzij onderzoek

  “Alles wat je doet, hoe je staat en hoe je beweegt, heeft enorme invloed op het lichaam.” Charlene Huisman, 21 jaar, en net afgestudeerd als verpleegkundige, weet als geen ander hoe belangrijk het is om je lichaam niet te zwaar te belasten. “Dat komt doordat ik ergonomie voor mijn kwaliteitsonderzoek heb gekozen.”