Podopost magazine nr. 8, 2017

  Voorwoord: Van u naar je

  Één keer per jaar nodigt de redactie een aantal pedicures uit op ons kantoor in Houten om te fungeren als klankbord. We kunnen dan wat dieper op zaken ingaan; we kijken onder andere samen terug naar de uitgaves van het afgelopen jaar.

  ‘Je kunt mopperen of de regie nemen’: Marieke Ramselaar heeft praktijk in Amersfoort en Hoevelaken

  “Als het tegenzit, kun je twee dingen doen”, stelt Marieke Ramselaar. “Mopperen en klagen, of maatregelen nemen waardoor je de situatie verandert. Ook ik moet mijn zinnen verzetten als het niet gaat zoals ik wil. Maar daarna maak ik plannen en onderneem ik actie. Zo houd ik zelf de regie. Alleen ik ben immers verantwoordelijk voor mijn toekomst.”

  Column Bernadet: Plannen voor gevorderden (2)

  Bernadet is pedicure plus. Zij deelt haar praktijkervaringen – met een kwinkslag en in de overtreffende trap – middels deze column in Podopost en een blog in de nieuwsbrief. Daarbij ventileert zij haar ongezouten visie op zaken binnen de pedicurewereld.

  Chronische veneuze insufficiëntie: Vier kenmerkende beelden van dit ziektebeeld

  De oorzaak van chronische veneuze insufficiëntie (CVI) is decompensatie van het veneuze systeem. De afvoer van bloed van benen naar hart gaat normaal via het diepe en oppervlakkige systeem van de venen. Tussen deze systemen zitten verbindingsvenen (venae perforantes). Kleppen in de venen zorgen voor de juiste bloedstroom richting het hart. Bij een gestoorde klepwerking, meestal door een doorgemaakte trombose, stroomt het bloed terug in de oppervlakkige en diepe venen en/of de verbindende venen waardoor een verhoogde druk optreedt in de vaten. Door deze verhoogde druk ontstaan spataderen (varices) en op den duur een syndroom dat bekend staat als CVI.

  Voetenvragenboek dermatologie: Unieke samenwerking tussen dermatoloog en medisch pedicure resulteert in mooi boek

  Pedicures sturen dermatoloog Johan Toonstra veel vragen en foto’s toe van huid- en nagelaandoeningen. Ze willen van hem horen welke aandoening hun cliënt heeft. Samen met medisch pedicure Tineke de Beer selecteerde Toonstra 100 van dit soort foto’s en vragen. En dat resulteerde uiteindelijk in hun gezamenlijke boek Voetenvragenboek dermatologie.

  Nieuwe richtlijn diabetische voet: ProVoet publiceert nieuwe richtlijn voor pedicures

  ProVoet publiceert binnenkort de herziene richtlijn Diabetische Voet voor pedicures. Medisch pedicure Evelien Wesselink is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de richtlijn van ProVoet. Ze vertelt hoe het proces is verlopen en wat er gewijzigd is. Punten van discussie waren onder andere het op peil houden van de vaardigheden en het gebruik van hydraterende crème.

  Soms moet er eerst iets gebeuren: Cliënt ziet geen noodzaak in goede verzorging van zijn voeten

  Cliënt Korteweg (78) heeft diabetes mellitus type 2 met sims-classificatie 0. Een goede en frequente voetverzorging door een medisch pedicure is gezien zijn voetproblemen bepaald geen overbodige luxe. Ondanks de inspanningen van medisch pedicure Igna Breedeveld om hem daartoe te motiveren, ziet cliënt de noodzaak hier absoluut niet van in. Ook zijn zelfmanagement laat te wensen over. Tot het bijna mis gaat…

  ‘Wat we verloren is weer langzaam terug: Podopost zet pedicures met totaal 87 jaar ervaring aan tafel

  Toen Podopost 30 jaar geleden het daglicht zag, waren Evelien Wesselink en Tineke de Beer al jaren actief in de pedicurebranche. Ze zijn elkaar niet veel tegengekomen tijdens hun carrière, maar samen een jubileuminterview voor Podopost leek hun wel leuk. Ze hebben het vak behoorlijk zien veranderen, “Wat tussen 1985 en 2000 aan inhoud was afgebrokkeld, is daarna weer langzaam teruggehaald”

  Column Tineke: Promotieactiviteit

  Tineke de Beer is eigenaar van Voetverzorging Tineke de Beer in Nieuwegein met zes pedicures in dienst. Ze is docent en bestuurslid van ProCERT

  ‘Dankzij osteopaat en yoga pijnvrij’: Ester Tunnissen, interieurarchitect en verkoopmedewerkster

  “Twee jaar geleden had ik zo’n pijn aan mijn bekken dat ik niet eens op mijn linkerbeen kon staan. En nu heb ik een baan waarbij ik vrijwel de hele dag loop en sta”, vertelt Ester Tunnissen (47 jaar). “Als je me dat toen had voorspeld, had ik je echt recht in je gezicht uitgelachen.”