Podopost magazine nr. 9, 2017

  In dit nummer 9 van Podopost staat het thema Sport centraal. Hoe gezond sporten ook is, blessures aan onderbenen en voeten komen helaas vaak voor. Personal trainer Enrico Bus staat op een voetstuk, Bernadet plust en mint en je leest hoe je goede teksten voor bijvoorbeeld je website maakt.

  Voorwoord: 2018

  Tijdens de Vakbeurs Pedicure lieten diverse pedicures weten het blad met veel plezier te lezen. Daar doen we het natuurlijk voor. Ook kregen we terug dat het themanummer over de instrumenten (Podopost 7) en het artikel over veneuze insufficiëntie (Podopost 8) door veel pedicures erg gewaardeerd werden.

  ‘Ik ken de risico’s voor sporters’: Medisch pedicure sport Angelique Hofstede

  “Mijn draai heb ik eindelijk gevonden”, stelt Angelique Hofstede. “Ik ben sporter en medisch pedicure sport. Dat is voor mij en voor mijn cliënten een perfecte combinatie. Ik begrijp hoe graag sporters willen blijven sporten, ook als ze een blessure hebben. Maar ik ken ook de risico’s die daarmee gepaard gaan. Ik kan hen optimaal adviseren, begeleiden en behandelen.”

  Column Bernadet: Plussen & minnen

  Bernadet is pedicure plus. Zij deelt haar praktijkervaringen – met een kwinkslag en in de overtreffende trap – middels deze column in Podopost en een blog in de nieuwsbrief. Daarbij ventileert zij haar ongezouten visie op zaken binnen de pedicurewereld.

  Voetbalvoet is zeer kwetsbaar: Een goede voetbalschoen moet passen bij de voet, het spel, het niveau en de ondergrond

  Jaarlijks worden in het amateurvoetbal ruim 1 miljoen blessures geregistreerd. Het gaat vooral om verdraaiing en kneuzing van de enkel en verdraaiing van de knie. Daarnaast ontstaan veel kleinere blessures aan de voet die niet worden geregistreerd zoals blaren, hematomen, nageltrauma, ongewenste eeltvorming en drukplekken.

  Familie Kroon bijna 40 jaar in de pedicurebranche

  In december viert Maarten Kroon het 20-jarig jubileum van zijn bedrijf Interfoot. Rekenen we de periode mee dat zijn vader Henk Kroon het bedrijf startte – weliswaar onder een andere naam – dan is het volgend jaar zelfs al 40 jaar dat de groothandel actief is in de pedicurebranche. De groothandel heeft letterlijk en figuurlijk menig storm overleefd.

  Uit de praktijk: Pijnlijk teentje bij gezonde dame

  Karin Kazen, een gezonde dame, komt binnen met de mededeling dat het helemaal niet goed is met haar voeten. Nadat zij haar schoenen en kousen heeft uitgetrokken, valt het me meteen op dat digitus 5 rechts volzit met velletjes die een (genezen) ontsteking doen vermoeden.

  Een zaalvoetballer met voetproblemen: Pedicure Anne-Marie Kouters laat zien hoe de voetbalvoet beschermd kan worden

  Zaalvoetballer en keeper Marco Zwanenburg (47) loopt letsel op aan zijn rechter wreef. Ook maakt een gevoelige plantaire peesplaat links het sporten soms minder prettig. Pedicure Anne-Marie Kouters demonstreert hoe ze deze voet voor aanvang van een voetbaltraining of -wedstrijd met vilt beschermt. Daarnaast toont ze haar aanpak van schubachtige eelt onder de voeten.

  Sporttaping naar een hoger niveau

  Met het erkennen van de specialisatie medisch pedicure sport zijn er nieuwe technieken waar de medisch pedicure sport zich in kan verdiepen. Dit artikel gaat in op drie verschillende vormen van tapen van de voet die ook preventief kunnen werken voor de cliënt. Kennis en vaardigheden gaan hand in hand om resultaat te kunnen boeken.

  Antidrukwol vindt weg naar pedicure

  Blaren, likdoorns, traumanagels als gevolg van schuif- of drukkrachten in de schoen. Menig wandelaar en sporter kent de vervelende gevolgen. In ‘grootmoeders tijd’ stopte men wol in de schoenen om dit soort zaken te voorkomen. Dit raakte in de vergetelheid. Zonde, vonden Nanda van Spijker en Karin Schaeffer. Ze ontwikkelden Wandelwol-antidrukwol. In eerste instantie voor de cliënten in de eigen praktijk, maar steeds meer pedicurepraktijken hebben hier belangstelling voor.

  Column Tineke: Orthopedische schoenen

  Een aantal van onze cliënten draagt orthopedisch schoeisel. Doen ze dat niet, dan lopen ze niet goed of krijgen hun voeten op de vreemdste plekken druk en wrijving. Blaren, eeltplekken, likdoorns, wonden kunnen dan ontstaan. Wat ons opvalt, is dat de meeste orthopedische schoenen zwart of donkerbruin zijn en vaak met veters. Vaak zijn ze ook erg plomp en dus voor veel mensen totaal onaantrekkelijk.

  Laat de website voor je werken: Hoe is het gesteld met je website? Voldoet de inhoud nog aan de eisen van deze tijd?

  De website is tegenwoordig een belangrijk communicatiemiddel van de pedicurepraktijk. Maar de digitale tijd gaat snel. Wat vier jaar geleden nog hot en hip was, kan zomaar door de tijd zijn ingehaald. Ida Sluiskes van Tekstbestendig weet er alles van. Een website wordt sterker door krachtige en compacte teksten. Maar hoe werkt dat dan? Met tips en praktische informatie haal je eenvoudig de bezem door je website voor een succesvolle inhoud.

  ‘Een blessure heeft grote gevolgen’: Enrico Bus, personal trainer en eigenaar Dudok Private Gym

  Begin dit jaar raakte Enrico Bus (57 jaar) zwaar geblesseerd toen bij een misstap zijn achillespees volledig afscheurde. “Achteraf had ik beter naar mijn lichaam moeten luisteren. Ik had al een tijdje een gespannen en soms pijnlijk gevoel in mijn kuit en achillespees. Nu weet ik dat ik dergelijke signalen niet mag negeren.”