Podopost magazine nr. 9, 2018

    Naarmate mensen ouder worden kunnen er allerlei veranderingen optreden aan huid en nagels. Dermatoloog Johan Toonstra neemt de lezers mee in normale veranderingen (welke effecten hebben fysiologische veranderingen in het lichaam op de huid) en welk gevolg kan het gebruik van bijvoorbeeld plaspillen hebben.

    Voorwoord: Ouderen

    In Nederland is veel aandacht voor valincidenties bij ouderen. Jaarlijks belanden 102.000 ouderen op de spoedeisende hulp voor behandeling door een val. Omgerekend zijn dat 280 ouderen per dag, ofwel iedere 5 minuten 1 oudere.

    Op bezoek bij medisch pedicure Helma Langenhuisen: ‘Altijd alert op verdachte plekjes

    Medisch pedicure Helma Langenhuisen (57) werkt 2 dagen per week ambulant in verzorgingstehuizen en 3 dagen per week vanuit huis. Haar focus ligt op de behandeling van de geriatrische voet. Dit vraagt niet alleen om een andere behandeling, maar ook om een goede omgang met ouderen. “Maar ik ben ook alert op verdachte plekjes en neem waar nodig contact op met de familie.”

    Column Bernadet: Vele tinten grijs

    Bernadet is pedicure. Zij deelt haar praktijkervaringen – met een kwinkslag en in de overtreffende trap – middels deze column in Podopost en een blog in de nieuwsbrief. Daarbij ventileert zij haar ongezouten visie op zaken binnen de pedicurewereld.

    Dermatoloog Johan Toonstra: Veranderingen aan huid- en nagels bij de oudere voet

    Het normale verouderingsproces gaat gepaard met allerlei huidveranderingen die ook kunnen gelden voor de oudere voet. De normale veroudering wordt ook wel intrinsieke veroudering genoemd. Uitwendige (extrinsieke) factoren die huidveroudering kunnen bevorderen, zijn roken en blootstelling aan zonlicht. Verschillende aspecten van de oudere voet worden toegelicht met aandacht voor huidproblemen en nagelveranderingen1,2.

    De scheidslijn tussen oud en kwetsbaar oud

    Iedere (medisch) pedicure kent het rijtje van de vijf risicovoeten: de diabetische voet, reumatische voet, verwaarloosde voet, spastische voet en oudere voet. Maar wat wordt precies verstaan onder de oudere voet en is iedere oudere voet automatisch een risicovoet of kunnen we voor het onderscheid beter spreken van een geriatrische voet?

    Uit de praktijk: Hoekjes verwijderd

    Een van de meest gemaakt fouten bij het knippen van teennagels is ongetwijfeld het verwijderen van de nagelhoekjes. Vooral bij de halluxnagels kan dit tot heel vervelende en pijnlijke problemen leiden. Het verbaast me dat veel mensen niet weten dat ze hun teennagels recht af moeten knippen. Vaak begrijpen ze het verschil niet met vingernagels, waarvan immers gerust wat in de hoeken weggevijld mag worden.

    Casus: De verzorging van oudere risicovoeten

    Mevrouw Bergers is 81 jaar. Ze heeft artrose en de conditie van haar bloedvaten is matig. In deze casus focussen we op de aanwezige voetproblemen en de aanpak daarvan door medisch pedicure Hettie Klootwijk. De aandacht gaat vooral uit naar het verwijderen van de hyperkeratose en het aanbrengen van twee soorten polstermateriaal.

    Geriatrische voet hoort in opleidingen

    Voeten van oudere mensen zijn kwetsbaar. Preventieve screening op voetproblemen en vroegtijdige pedicurezorg zou een hoop ellende kunnen voorkomen. Een rondgang langs verschillende zorgverleners leert dat een preventieve screening van voeten van geriatrisch patiënten op structurele basis weinig plaatsvindt. “Het is een kwestie van tijd en geld”, zeggen de arts, pedicure en verpleegkundige.

    In balans met rollator en wandelstok? – De voor- en nadelen van de diverse loophulpmiddelen voor ouderen

    Valincidenten bij ouderen zijn een serieus probleem. In 2017 werden in ons land 102.000 mensen van 65 jaar en ouder op de afdeling spoedeisende hulp behandeld nadat ze gevallen waren. Een groot deel van de ouderen blijft daar hinder van ondervinden. Waardoor wordt balans bepaald en welke rol kunnen hulpmiddelen als wandelstokken en rollators spelen.

    Aandachtspunten en tips voor een webshop – Van bestellingen en voorraden tot marketing en productfoto’s

    Nu de online verkoop van producten alleen maar toeneemt, denk je er als pedicure misschien ook over om een webshop te beginnen. Volgens webshopdeskundige Astrid van Kollenburg van Succes met je Webshop kan dit zeker een extra verdienmodel zijn naast je praktijk. Wat zijn de aandachtspunten en hoe pak je het aan?

    Column Tineke: Luisteren en onderzoeken

    Aan den lijve heb ik mogen ondervinden hoe belangrijk luisteren en onderzoeken is. September, oktober en november staan voor mij in het teken van ziekenhuisbezoek, opnames, operaties en weer herstellen.

    Succesvol een praktijk overnemen, serious business

    (Door)startende pedicures hebben tegenwoordig meer mogelijkheden om een praktijk te beginnen. Zelf een praktijk opbouwen is niet meer direct noodzakelijk. Een bestaande praktijk overnemen is een heel aantrekkelijk alternatief. Maar koop je geen kat in zak? Vertrouw je de verkoper op zijn mooie blauwe ogen of is het verstandig om het zakelijker aan pakken?

    Rianne Smeets, zelfstandig ondernemer: ‘Ze houdt van ouderwets vakwerk

    Rianne Smeets is zelfstandig ondernemer. Als ze tijd maakt voor een pedicurebehandeling dan moet die ook effectief zijn. “Mijn pedicure is voorstander van het ouderwetse handwerk. Zij gebruikt zo min mogelijk een frees, maar snijdt.” De resultaten vind ze merkbaar beter. “Mijn voeten blijven lang in topconditie.”