Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste zorgaanbieders goed op weg met implementatie Wkkgz

Webredactie

De meeste zorgaanbieders zijn goed op weg met de implementatie van de Wkkgz als het gaat om aansluiting bij een klachtenfunctionaris of een geschilleninstantie. Dat blijkt uit de ‘Monitor Wet kwaliteit klachten geschillen zorg (Wkkgz)’, uitgevoerd door onderzoeksinstituut NIVEL. Wel lijken klachten in de zorg soms op de verkeerde plek terecht te komen en daardoor niet goed te worden afgehandeld. Ook kan er meer geleerd worden van klachten.

Leren van klachten

De meeste mensen die een klacht indienen doen dit om te zorgen dat het gesignaleerde probleem niet meer voorkomt. Op die manier kunnen klachten gezien worden als een ‘gratis advies’ aan een zorgaanbieder. Klachtenfunctionarissen zouden de adviezen uit klachten binnen de organisatie meer kunnen bespreken. Uit deze monitor blijkt dat dat nog weinig gebeurt.

Monitor Wkkgz

De nieuwe wet Wkkgz die per 1 januari 2017 volledig in werking is getreden richt zich, onder meer, op een betere en snellere aanpak van klachten. Deze wet geldt naast voor zorginstellingen ook voor aanbieders van cosmetische en alternatieve zorg en solistisch werkende zorgaanbieders.

Bron: Nivel