Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Metro: ‘Nagellak kan overgewicht veroorzaken’

Webredactie

Op 27 augustus was op de website van Metro onder de rubriek lifestyle een bericht te lezen met als kop: ‘Nagellak kan overgewicht veroorzaken’. De auteur verwees naar onderzoek van de Amerikaanse Duke University samen met de Environmental Working Group (EWG). Aangezien ook menig pedicure het lakken van nagels aanbiedt, ging Podopost op onderzoek uit.

Het onderzoek van de Duke University en de EWG waarna Metro verwijst, blijkt al gepubliceerd te zijn in oktober 2015. Het onderzoek vermeldt dat in 49 procent van ruim 3000 nagelprodukten de stof trifenylfosfaat of TPHP gebruikt wordt. Deze stof zorgt ervoor dat de nagellak in het potje vloeibaar blijft en dat het product goed hecht aan de nagelplaat. De stof komt ook voor in plastics en als brandvertrager in foam meubels. TPHP wordt in verband gebracht met hormoonontregeling, met als belangrijkste symptoom obesitas. Uit het onderzoek is gebleken dat bij het lakken van de nagels TPHP het lichaam indringt. 10 tot 14 uur na het nagels lakken van proefpersonen, troffen de onderzoekers een verhoogde concentratie van diphenylfosfaat (DPHP) in de urine aan. DPHP is een afbraakproduct van TPHP.

Reacties van bekende nagellakmerken
Podopost vroeg Orly en O.P.I., twee in de pedicurebranche bekende merken, om een reactie.

Patty Soelen (brandmanager Orly): “Gelooft u werkelijk wat in Metro staat”, luidt de eerste reactie. Om te vervolgen met: “Onze producten zijn in 2015 nog goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ik ga die rapporten opvragen en als de stof vermeld staat, zal ik navragen waarom die is toegestaan als die schadelijk is. U hoort nog van ons.” Tot op heden heeft de redactie niets meer vernomen van Orly.

O.P.I. verwijst voor een reactie naar de branchevereniging, de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Lonneke Jongmans van de desbetreffende vereniging en daar verantwoordelijk voor wetenschappelijke en wettelijke aangelegenheden reageert desgevraagd als volgt: “Het onderzoek van de Amerikaanse Duke University toont niet aan dat TPHP in nagellak een risico voor de gezondheid oplevert. Ten eerste is in de urine van de proefpersonen naar DPHP gekeken. TPHP wordt in het lichaam afgebroken tot DPHP. De bevinding geeft aan dat de biologische systemen van de proefpersonen goed werken en dat de overgebleven afvalstoffen worden afgevoerd uit het lichaam. Ten tweede zijn de waargenomen hoeveelheden TPHP extreem laag. De wetenschappelijk vastgestelde niveaus TPHP die nodig zijn om negatieve gezondheidseffecten te veroorzaken kunnen nooit bereikt worden door het gebruik van nagellak.”

Jongmans vindt het belangrijk om te benadrukken dat de industrie en de overheden op de hoogte zijn van de bezorgdheid over mogelijke hormoonverstorende effecten van stoffen. “Als blijkt dat het gebruik van cosmetische producten een risico op hormoonverstorende effecten oplevert, dan mogen deze producten niet op de Europese markt verkocht worden. Dan had de Europese Commissie naar aanleiding van dit onderzoek vorig jaar echt wel opdracht gegeven aan het Europese Wetenschappelijke Comité voor Consumentenproducten (SCCS) voor verder onderzoek en dat is niet gebeurd.”

Petitie
Dat het onderzoek uit 2015 nu weer in de media naar voren komt, is doordat de EWG in augustus een petitie is gestart in Amerika om de stof uit de producten te verbannen. Naast in nagellakken zit de stof onder meer in zeep, shampoo en andere verzorgingsproducten.