Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse diabeteszorg scoort hoog in Europa

Webredactie

In de Euro Diabetes Index 2014, een onderzoek naar de diabeteszorg in 30 Europese landen, staat Nederland op de tweede plaats, nipt achter Zweden dat de hoogste score ooit behaalde. Nederland scoort met name op de sterke multidisciplinaire aanpak van de zorg in zorggroepen.

Het Europese onderzoek bevestigt opnieuw dat ketenzorgaanpak succesvol is. Eerder bleek dat al uit de landelijke benchmark voor zorggroepen die zowel in 2012 als in 2013 een constante stijgende lijn laat zien in de uitkomsten van de zorg voor mensen met diabetes.

Rolmodel

De Euro Diabetes Index 2014 werd gepresenteerd tijdens het 50e congres van de European Association for the Study of Diabetes in Wenen. De Nederlandse diabeteszorg kan gezien worden, aldus het rapport, als een absoluut rolmodel voor Europa. ‘Nederland heeft de beste multidisciplinaire teambenadering en een goed gecoördineerde aanpak van diabetes. De sterke Nederlandse eerstelijnszorg dicht bij de patiënt met goed ontwikkelde gezondheidsprogramma’s is een andere belangrijke factor.’

Ontbreken nationaal diabetesregister

Nederland verloor op één punt van Zweden, namelijk het ontbreken van een goed nationaal diabetesregister. Zaken als bijvoorbeeld het aantal voetamputaties als gevolg van diabetes blijven daardoor nog onduidelijk. Het strikt hanteren van een goede zorgstandaard ziet het onderzoek als een pluspunt van de Nederlandse diabeteszorg. Tegelijk adviseert het rapport om binnen de protocollen wel te zorgen voor voldoende innovatieruimte, een belangrijk advies mede in het licht van de huidige contracteringsprocessen.

Hoog aantal niet gediagnosticeerde patiënten

In 2013, zo blijkt uit het onderzoek, telde Europa 32 miljoen gediagnosticeerde diabetespatiënten, bij een vermoedelijk zeer hoog aantal niet gediagnosticeerde patiënten. Bij elkaar bedroegen de zorgkosten 106 biljoen euro. Gezien het nog steeds stijgende aantal gediagnosticeerde patiënten noemt het rapport het versterken en verder ontwikkelen van de diabeteszorg urgent.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Zweedse onderzoeksorganisatie Health Consumer Powerhouse (HCP). Er is gescoord op 28 indicatoren op het terrein van preventie, opsporen, bereik van de zorg, toegang van de zorg, procedures en resultaat. De Euro Diabetes Index wordt sinds 2008 uitgevoerd.

Bron: Ineen