Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fysiotherapeuten stoppen ermee

Kees Bals
Een op de tien fysiotherapeuten stopte er vorig jaar mee. Meer dan zes van de tien denkt er ook over om iets anders te gaan doen.

Deze cijfers komen uit een onderzoek dat de vakbond van fysiotherapeuten (Fysiovakbond FDV) heeft laten uitvoeren. Grootste probleem is het salaris. Eerstelijns fysio’s – in de fysiotherapiepraktijk om de hoek – verdienen 35 tot 42 procent minder dan hun collega’s die in een ziekenhuis of in de ouderenzorg werken. Er dreigt daardoor een tekort aan fysiotherapeuten zegt de voorzitter van de bond Rob van Wavensberg. Gevolg daarvan kan bijvoorbeeld zijn dat het langer duurt voordat mensen met een kwetsuur weer aan het werk gaan. “Het ontbreken van goede arbeidsvoorwaarden kan dus leiden tot grote maatschappelijke impact. (…) Het ondergraaft het beleid gericht op een sterkere rol voor de eerste lijn en het voorkomen van duurdere zorg.”

Te lage vergoeding

Het uurtarief van een fysiotherapeut zou 90 euro per uur moeten zijn. Zorgverzekeraars vergoeden 72 tot 80 euro per uur. Het gemiddelde salaris van een fysio is 3.600 euro per maand, net iets boven modaal (3.300 euro). Een woordvoerder van Zilveren Kruis zegt in NRC dat de verzekeraar „niet tegen hogere salarissen is. We willen ook zeker niet het onderste uit de kan. Maar wij betalen wel met de portemonnee van de premiebetaler, en veel mensen hebben al moeite de premie te betalen. We moeten altijd goed kijken waar we geld aan uitgeven.”