Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw type enkelbrace beschermt tegen sport- en werkblessures

Webredactie

De EXO-L enkelbescherming, een op maat gemaakte brace van 3D- geprint materiaal dat op de enkelbotjes van de voet rust, is een Nederlandse vinding die enkelblessures tijdens het sporten en bij zwaar fysiek werk kan voorkomen.

Het grote verschil met bestaande enkelbeschermers is dat de EXO-L de voet niet vastzet maar, net als bij een autogordel, pas ingrijpt als er te veel rek is. De band van de enkelbeschermer zit niet om de voet gewikkeld, maar is met een koord aan de schoen bevestigd en dient zo als een soort extra enkelband. Daardoor kan de gebruiker de voet op een natuurlijke manier blijven bewegen. De brace wordt op maat gemaakt door een 3D-scan van de enkel, waarna een 3D-printer zorgt voor een perfecte pasvorm.

Enkelverzwikkingen zijn een veel voorkomende oorzaak van werkverzuim, bijvoorbeeld in de bouw. Ook sporters hebben vaak te maken met een verzwikte enkel. Het idee is afkomstig van een voormalig student van de TU Delft. Hij kon op jonge leeftijd niet meer voetballen door een enkelprobleem. Samen met de TU Delft en het Erasmus MC heeft hij onderzoek naar enkelverzwikkingen gedaan waaruit de EXO-L is ontstaan.

Bron: Cobouw.