Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kunstenkelband helpt verzwikkingen te voorkomen

Webredactie

Ervoor zorgen dat sporters niet meer hun enkels verzwikken. Dat is wat de EXO-L die ontwikkeld is in samenwerking met de TU Delft en het Erasmus MC, moet doen. De EXO-L is een op maat gemaakte kunstenkelband, die voorkomt dat het gewricht zwicht, zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Het functioneert eigenlijk op een zelfde manier als de ligamenten, waardoor de enkel op een natuurlijke manier wordt ondersteund.

Jaarlijks lopen zo’n 600.000 sporters enkelblessures op1 en hiervoor bestaan volgens de ontwikkelaars van de kunstenkelband geen goede preventieve middelen. Soms wordt als oplossing gekozen voor het tapen van de enkel of voor het dragen van een brace. Maar het aanbrengen van tape is een speciale vaardigheid en bovendien kan tape huidirritaties veroorzaken, aldus de ontwikkelaars van de EXO-L. Het dragen van een brace kan de bewegingsvrijheid beperken. De EXO-L werkt  als een externe enkelband, die gebruik maakt van de anatomie en range of motion van de enkel.

De meest voorkomende aandoening bij een inversietrauma is het oprekken van het lig. talofibulaire anterius. Wat de EXO-L eigenlijk doet is een band (zie het als een extern ligament) leggen over en in dezelfde richting als het aangedane ligament. Deze externe band trekt aan in geval van een verzwikking, waardoor de werking van het ligament wordt ondersteunt.

Voor het aanmeten van de enkelbescherming wordt een 3D-scan gemaakt van de voet en een deel van het onderbeen. Speciale software modelleert de op maat gemaakte beschermer en indien het ontwerp wordt goedgekeurd wordt het naar een 3D-printer gestuurd en wordt de beschermer geprint. Binnen twee weken krijgt de sporter de EXO-L thuisgestuurd. De EXO-L wordt bevestigd middels een aanpassing aan de buitenzijde van de sportschoen.

1 Cijfers van Consument en Veiligheid