Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe glucosemeter in smartphone

Webredactie

Ingenieurs van de University of California San Diego hebben een glucosesensor ontwikkeld in een behuizing waar een smartphone in past. Samen met de bijbehorende app wordt het meten van het glucoseniveau een stuk eenvoudiger voor mensen met diabetes.

 

De glucosemeter, genaamd GPhone, bestaat uit twee delen. Het ene deel is een slanke, 3D-geprinte behuizing waar de smartphone in past. In een hoek is de herbruikbare sensor geplaatst. Het andere deel zijn kleine, met enyzmen gevulde korrels die één keer worden gebruikt. De korrels zijn magnetisch en hechten zich aan de sensor. Een naald aan de zijkant van de behuizing bevat de korrels.

Om het glucoseniveau te testen moet de gebruiker eerst een korrel op de sensor plaatsen met behulp van de naald. Hierdoor wordt de sensor geactiveerd. Daarna moet de gebruiker een druppeltje bloed op de korrel laten vallen. De korrels bevatten het enzym glucose oxidase, dat als het in aanraking komt met glucose een elektrische spanning genereert. De sensor meet deze spanning: hoe hoger de spanning, hoe hoger de concentratie van glucose.

Het testen duurt ongeveer 20 seconden. De resultaten worden draadloos naar de smartphone gestuurd en zijn dan meteen beschikbaar. Door het verwijderen van de korrel wordt de sensor weer uitgeschakeld. De naald bevat genoeg korrels voor 30 tests. De sensor gebruikt de batterij van de smartphone als voeding.

Bron: UC San Diego