Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe ontwikkelingen gedeeltelijke btw-vrijstelling medisch pedicures

Webredactie

Brancheorganisatie ProVoet is al een hele tijd bezig met een rechtszaak over gedeeltelijke vrijstelling van btw voor medisch pedicures bij behandeling van risicovoeten bij diabetische voetzorg. Begin april heeft er een nieuwe hoorzitting plaatsgevonden. Daarbij heeft de rechter toegezegd om binnen 6 weken met een einduitspraak te komen.

ProVoet voert deze rechtszaak omdat medisch pedicures die risicovoeten behandelen bij diabetische voetzorg géén vrijstelling van btw krijgen. En dat terwijl podotherapeuten die btw-vrijstelling wél krijgen – ook als ze precies dezelfde handelingen uitvoeren als medisch pedicures.

Ongelijke behandeling
Op 5 april 2019 vond er een nieuwe hoorzitting plaats. Na uitgebreid pleidooi van de jurist van ProVoet heeft de rechter toegezegd om binnen 6 weken met een einduitspraak te komen. Deze termijn kan nog worden verlengd.

Medische pedicures zijn geen Wet BIG-geregistreerde medisch dienstverleners. Volgens de Belastingdienst moeten zij minimaal over een hbo-diploma beschikken om medische vrijstelling van btw te krijgen. Maar als podotherapeuten medisch pedicure-diensten verrichten, vallen deze wél onder de medische vrijstelling.
ProVoet vindt dit in strijd met het fiscale neutraliteitsbeginsel. Gelijke prestaties moeten op gelijke btw-wijze worden behandeld, stelt zij. Medisch pedicures van ProVoet die exact dezelfde diensten verlenen als podotherapeuten, moeten deze btw-vrijstelling ook krijgen, vindt de brancheorganisatie.

Denkfout
De Belastingdienst kijkt tot nu toe alleen naar opleidingsniveau en stelt: de opleiding van een medisch pedicure lager is dan die van een podotherapeut, dus is de kwaliteit van de dienst ook lager. ProVoet vindt dit een denkfout. Deze ‘denkfout’ is tijdens de laatste hoorzitting uitgebreid besproken.

 

Bron: ProVoet