Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe spier in het bovenbeen ontdekt

Webredactie

Een groep onderzoekers uit Zwitserland en Australië heeft een nieuwe spier in het bovenbeen geïdentificeerd. De nieuwe spier, die Tensor Vastus Intermedius (TVI) wordt genoemd, is onderdeel van de quadriceps en loopt naar beneden naar de knieschijf.

De Quadriceps Femoris staat beschreven als een spiergroep die bestaat uit de Rectus Femoris en de drie vasti. Maar klinische ervaring en onderzoek van anatomische preparaten bestrijden dit. Er is een tweede tensor-achtige spier tussen de Vastus Lateralis (VL) en de Vastus Intermedius (VI) gevonden. Het doel van de studie was om te onderzoeken of deze tussenliggende spier een variant is van de Vastus Lateralis of de Vastus Intermedius, of een afzonderlijk kop van de strekker van het kniegewricht is.

Zesentwintig postmortale onderste ledematen werden onderzocht. De architectuur van de Quadriceps Femoris werd onderzocht met speciale aandacht voor innervatie en vascularisatie. Alle componenten van deze spier werden bestudeerd van origo tot aan de insertie. Bij alle monsters werd een TVI gevonden. De spier wordt gevasculariseerd door een aftakking van de dijbeenslagader en geïnnerveerd door een aftakking van de Nervus Femoralis. De studie toonde verder aan dat de Quadriceps Femoris architectonisch anders is dan oudere beschrijvingen: er is een extra spierbuik tussen de Vastus Intermedius en Vastus Lateralis, die niet duidelijk kan worden toegewezen aan de Vastus Intermedius of de Vastus Lateralis.

Het onderzoek is in maart gepubliceerd in : Clinical Anatomy, volume 29, issue 2, pages 256-263