Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog steeds stigma op uitgezaaide borstkanker

Webredactie

Meer dan een kwart van de Europeanen (22 tot 42%) vindt dat vrouwen met een vergevorderd stadium van borstkanker hun ziekte geheim moeten houden. Dat blijkt uit een onderzoek van Pfizer Oncology en de European School of Oncology. De bevindingen werden gepresenteerd tijdens het Europese borstkankercongres dat van 9 tot 11 maart in Amsterdam werd gehouden.

Het rapport ‘Global Status of Metastatic Breast Cancer (mBC): Decenniumverslag 2005 – 2015’ bevestigt de omvang van de misvattingen en misverstanden rondom het meest vergevorderde en ongeneeslijke stadium van borstkanker – gemetastaseerde borstkanker (mBC), net als de mate van isolement en hulpeloosheid die door patiënten wordt gevoeld.

De percentages van mensen die vinden dat patiënten met borstkanker uitsluitend met hun arts over hun ziekte zouden moeten praten verschillen per land. In Frankrijk is dat 22%, het Verenigd Koninkrijk 24%, Duitsland 27%, Polen 33% en Turkije 42%. Misverstanden rond gemetastaseerde borstkanker liggen vaak ten grondslag aan dit stigma. Zo gelooft ongeveer de helft (tussen de 24 en 59%) volgens dit rapport dat patiënten geen preventieve maatregelen hebben genomen of op een andere manier verantwoordelijk zijn voor hun ziekte.