Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Olifant krijgt schoenen tegen artritis

Webredactie

Olifant Shanti in de Washington National Zoo heeft een paar Teva schoenen aangemeten gekregen van ongeveer schoenmaat 68. Niet uit mode-overwegingen, maar omdat Shanti ernstige last van artritis heeft. Door het gewicht van zo’n 4.000 kilo scheurden de nagels van de voorpoten in en ontstonden er pijnlijke kloven in de huid.

In eerste instantie probeerden de verzorgers de artritis te verhelpen met een dagelijkse pedicurebehandeling en ontstekingsremmende medicijnen. Omdat dat niet hielp werd een alternatieve behandeling gezocht. Uit bloedonderzoek bleek dat Shanti een tekort aan bepaalde proteïnen had. Dat tekort is met injecties op te lossen, maar daarnaast moeten de voorpoten/voeten ingesmeerd worden met medicijn dat enkele uren moet inwerken. Ook moet voorkomen worden dat vuil in de wonden trekt.

De oplossing is een paar maatschoenen voor de voorpoten. Qua uiterlijk lijken ze nog het meest op een uit de kluiten gewassen vogelbad van rubber. De schoenen zijn door fabrikant Teva gemaakt aan de hand van 3D-scans van Shanti’s poten. Niet helemaal nieuw voor het bedrijf: in 2004 werd al een paar schoenen voor een andere olifant gemaakt en in 2011 werd een minuscuul sandaaltje voor een pinguïn gemaakt.

Shanti zelf lijkt, na een voorzichtige inloopperiode, zeer tevreden met haar schoenen.

Bron: The Washington Post