Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar effect LVA-operatie na kanker

Maastricht UMC+ start een groot onderzoek naar een nieuwe veelbelovende techniek om kanker-gerelateerd lymfoedeem operatief te behandelen. Het gaat om een onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van de zogenoemde LVA-operatie (lymfo-veneuze anastomose).
Woman putting on compression stockings on swollen feet affected by lymphedema condition *** Local Caption *** © Julia / stock.adobe.com
© Julia / stock.adobe.com

Lymfoedeem is een veelvoorkomend gevolg van een kankerbehandeling. Door schade aan de lymfeklieren en/of lymfebanen kan lymfevocht zich in een arm of been ophopen. Vaak dragen patiënten levenslang een drukkous. Ook ervaren ze vaak psychische klachten en minder kwaliteit van leven. De standaardbehandeling (vaak levenslang) is gericht op verlichting van de klachten. Progressie naar een ernstigere vorm van lymfoedeem wordt meestal niet voorkomen.

Betere kwaliteit van leven

In sommige gevallen kan lymfoedeem worden behandeld met een LVA-operatie. Hierbij worden de beschadigde lymfebanen verbonden met bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat het lymfevocht wordt omgeleid. Hierdoor verminderen de klachten, is er minder conservatieve therapie nodig en kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Onderzoek moet nu aantonen dat de behandeling werkt en kosteneffectief is ten opzichte van de huidige standaardbehandeling, zodat de behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Deelnemers gezocht

De studie – een samenwerking met het Radboudumc en Erasmus MC – gaat in maart 2023 van start voor een periode van zes jaar. Voor de studie worden deelnemers gezocht. Iedere patiënt die na een kankerbehandeling klachten ervaart van lymfoedeem in een arm of been komt hiervoor in aanmerking. Aanmelden kan via: lymfoedeemstudie.plastischechirurgie@mumc.nl.

Bron: Maastricht UMC+