Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online sociaal platform voor kankerpatiënten gelanceerd

Webredactie

Vanaf nu is het communicatieplatform Hoestie.nu actief. Dat is een website/sociaal platform dat speciaal is opgezet voor kankerpatiënten om familie, vrienden en kennissen op de hoogte te houden van hun ziektetraject.

Hoestie.nu is een idee van ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens, die het concept verder ontwikkelde samen met het Oncologiecentrum van het Maastricht UMC+. In 2017 won Hoestie.nu de Roche Oncology Award. Op www.hoestie.nu kunnen patiënten gratis een eigen, besloten website aanmaken waarop zij met uitgenodigde naasten kunnen communiceren over het ziektetraject. Zo is er een kalender waarop belangrijke momenten, zoals controles en behandelingen, kunnen worden bijgehouden. Daarnaast kan de patiënt aangeven of, en zo ja hoe, hij of zij op dat moment contact wil met de omgeving. Ook is er ruimte voor persoonlijke updates, waarvan de patiënt de zichtbaarheid kan beperken tot geselecteerde groepen van naasten.

Het platform is opgezet omdat bij de diagnose kanker de communicatie tussen patiënt en sociale omgeving vaak onder druk komt te staan. De patiënt voelt zich verantwoordelijk om iedereen te informeren, maar heeft niet altijd de energie om keer op keer hetzelfde verhaal te vertellen. Tegelijkertijd reageren familie en vrienden soms krampachtig of durven helemaal geen contact op te nemen.

 

Bron: Maastricht UMC+