Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt die weet dat draagtijd wordt gemeten, draagt zijn orthopedische schoenen langer

Maureen Limpens
Mensen die weten dat de draagtijd van hun orthopedisch schoeisel door een sensor wordt gemeten, dragen hun schoenen per dag zeker 1 uur langer. Zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.
Stopwatch
© Pixabay

Aan dit onderzoek deden 55 proefpersonen mee, bestaande uit mensen met diabetes, reuma, degeneratieve voetaandoeningen, centraal neurologische aandoeningen en overige aandoeningen.  Deze mensen werden verdeeld over 2 groepen. Groep 1, bestaande uit 25 deelnemers, kreeg te horen dat er een temperatuursensor was ingebouwd in de binnenzool van hun orthopedisch schoeisel en dat ze gecontroleerd zouden worden op draagtijd. Groep 2, bestaande uit 30 personen, kreeg alleen te horen dat er een sensor in de schoenen zat om de temperatuur te meten.

Invloed van de extra kennis

De cliënten die wisten van de controle, droegen het schoeisel gemiddeld 7,32 uur per dag. Dat is 1,21 uur meer dan de groep die zich niet bewust was van deze meting. Het verschil in draagtijd was vooral groot onder diabetespatiënten. Zij dragen hun schoenen zeker 4 uur meer per dag in de wetenschap dat hun draagtijd in de gaten wordt gehouden.

Toch zorgen over diabetespatiënten

Geconcludeerd kan worden dat het besef van ‘controle’ de draagtijd verhoogt. Belangrijk, want orthopedisch schoeisel is alleen effectief als het gedragen wordt. Hoewel de testgroep vrij klein was denken de onderzoekers dat deze uitkomst toch te generaliseren valt naar grotere populaties. ‘In vier van de vijf groepen met verschillende aandoeningen nam de draagtijd toe.’ Overigens baart het het testteam grote zorgen dat deelnemers met diabetes menen dat ze hun orthopedische schoenen minder dan 6 uur per dag hoeven te dragen.

Bron: Journal of Rehabilitation Medicine