Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Peesaandoeningen vrouwen anders behandelen dan die van mannen’

Webredactie

De genen in pezen van mannen en vrouwen verouderen anders. Volgens onderzoekers van de University of Liverpool betekent dat dat peesaandoeningen van vrouwen anders moeten worden behandeld dan die bij mannen.

 

Spierpeesaandoeningen of tendinopathie komen regelmatig voor bij atleten en mensen die zwaar fysiek werk doen. Naarmate de leeftijd toeneemt neemt ook de kans op tendinopathie toe. Onderzoekers van de University of Liverpool hebben de invloed van diverse factoren op de ontwikkeling van spierpeesaandoeningen onderzocht, zoals leeftijd en geslacht. Uit dit onderzoek blijkt dat de genen in de pezen van vrouwen anders verouderen dan die van mannen. Bij vrouwen vermindert de celdeling of stopt zelfs helemaal, bij mannen delen de cellen zich nog wel maar is de kans op het ontstaan van afwijkende cellen groter.

Volgens hoofdonderzoeker dr. Mandy Peffers blijkt uit het onderzoek dat de behandeling van spierpeesaandoeningen voor mannen en vrouwen mogelijk verschillend moet worden aangepakt. Volgens de onderzoekers toont het onderzoek ook het belang van genderspecifiek onderzoek naar aandoeningen aan.

Bron: https://www.nature.com/articles/s41598-017-14650-z