Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pensioenakkoord dwingt zzp’er tot AOV

Maureen Limpens

Na bijna 10 jaar overleg tussen politiek, werkgevers en werknemers ligt er nu een principe-pensioenakkoord. Dit akkoord is in de eerste plaats gericht op werknemers in loondienst. Maar het verplicht ook zpp’ers om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Daarnaast komen er regels voor vrijwillige pensioenregelingen.

In het akkoord staan afspraken over ouderdomspensioen, AOW en over arbeidsongeschiktheid. Als Zzp’ers kunnen nu veel zelf regelen. Dat heeft als voordeel dat ze hun eigen keuze kunnen maken. Nadeel kan zijn dat er meer risico’s onverzekerd zijn en dat zzp’ers niet kunent deelnemen aan pensioenfondsen.

Aansluiten

Met het plan dat nu is aangenomen vinden de partijen dat zzp’ers nu ook moeten mogen aansluiten bij de pensioenfondsen in hun branche. Maar ze worden ook verplicht zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ook de algemene AOW-veranderingen gaan voor hen gelden.

Verplichte AOV

Meest opvallende afspraak is dat zzp’ers verplicht worden zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De overlegpartijen willen niet dat kosten en risico’s van onverzekerden worden afgeschoven op de samenleving.

Dit akkoord moet nog worden uitgewerkt in regelgeving en precies worden ingevuld. Het kabinet wil dat de sociale partners begin 2020 een gedetailleerd voorstel hebben uitgewerkt. Zonder dat het de overheid geld kost. De minister werkt daarnaast aan een nieuwe zzp-wet, waarin hij ook aandacht heeft voor minimumtarieven die rekening houden met zo’n verzekering.

Ouderdomspensioen: meer keuzemogelijkheden

Veel zelfstandigen bouwen nu weinig of geen ouderdomspensioen op. Ook straks zijn ze niet verplicht om iets voor hun pensioen te regelen. Zzp’ers houden hun eigen keuzevrijheid. Maar ze krijgen wel de mogelijkheid om, net als werknemers, vrijwillig bij een pensioenfonds aan te sluiten in de sector of het bedrijf waarvoor ze werken. Daarmee kunnen zpp’ers meedelen in (kosten)voordelen zoals beleggingen, administratie en het afdekken van risico’s.

Bron: KvK