Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pijn aan knieschijf niet veroorzaakt door kraakbeenschade

Webredactie

Pijn rond en achter de knieschijf wordt lang niet altijd veroorzaakt door schade aan het kraakbeen zoals vaak wordt gedacht. Dat blijkt uit onderzoek met nieuwe MRI-technieken waarmee naar schade en de samenstelling van het kraakbeen is gekeken. Als mogelijke oorzaken van de pijn noemen de onderzoekers de doorbloeding en verhoogde pijngevoeligheid.

Alleen al in Nederland kampen jaarlijks zo’n 70.000 mensen met patellofemorale pijn (pijn rond en achter de knieschijf). Promotie-onderzoek van Rianne van der Heijden aan het Erasmus MC in Rotterdam richtte zich op een aantal mogelijke oorzaken van deze pijn, zoals de kwaliteit van het kraakbeen, afwijkingen in het bot, afwijkingen in vetlichamen, vocht in de knie, doorbloeding en verhoogde pijngevoeligheid.

Uit het onderzoek kwam geen verband tussen de pijnklachten en afwijkingen in het kraakbeen naar voren. Evenmin werd er een verband gevonden voor afwijkingen in bot, in vetlichamen en vocht in de knie. Al die factoren zijn uitgesloten als oorzaak. Een verhoogde pijngevoeligheid bleek wel iets op te leveren. Hierbij ervaren mensen bij een heel lichte prikkel of zelfs geen prikkel toch pijn. “Een verstoorde pijngewaarwording bleek met name bij vrouwen wel verschil te maken”, aldus de onderzoekster.

Voor doorbloeding als pijnoorzaak kon Van der Heijden uit de gevonden resultaten niet concluderen dat meer of minder doorbloeding van de knieschijf verschil maakte, maar ze sluit het nog niet uit. Daar is meer onderzoek voor nodig.